Oppfordring til unge i Holmestrand: Ta den utstrakte hånden!

Opp til ungdommene selv: Nå blir det spennende å se hva det kan bi ut av et ønske om klubb, og et motkrav om eget initiativ. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Opp til ungdommene selv: Nå blir det spennende å se hva det kan bi ut av et ønske om klubb, og et motkrav om eget initiativ. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Hvordan de har det, og hva de har, men også hva de ikke har. Lokale ungdommer har sagt sin mening. Og de er ganske enige og klar i talen.

– Vi vil ha en ungdomsklubb!

I Hof er det et tilbud, men ikke i Holmestrand. Et sted å være fysisk sosiale, ikke bare på nett, men ansikt til ansikt er det uttalte ønsket nå i 2017.

Et sted å være

Fritidsklubbens fødsel ligger en del tiår tilbake. En trang fødsel forårsaket av smertelig visshet om at ungdom var i like stor endring som samfunnet ellers, endte opp med slagordet «Fritidsklubben, et sted å være – et sted å lære». I dag er det bare en halv sannhet. Ungdommene selv etterlyser kun et sted å være. Læringen kan heller skje helt andre steder.

Fenomenet klubb på fritiden oppsto i etterkrigsårene. Årene etter 1945, der alle var greie og hjalp hverandre i hverdagen med å få livene sine tilbake, var tilbakelagt. Særlig Oslo merket en økende urolighet og utålmodighet blant de unge. Altfor mange endte i kriminalitet, og den kommunale ungdomsnemnda fikk i oppgave å finne mottrekk.

Slik oppsto den første klubben i 1953. Hammersborg ble forsøket. Et forsøk som lever greit fortsatt under navnet «Hammers». Ikke den rotløse, men foreningsløs ungdom skulle lokkes inn fra gata til å lære demokratiske spilleregler, ansvarsfølelse og hensynsfullhet, som det het. Turer, dugnader, diskusjoner og fester var blant forslagene til det som skulle bidra til en mer positiv framferd.

Foreningsløs ungdom skulle lokkes inn

De unge må på banen

Over 60 år senere er ikke innholdet like gitt på forhånd. Det må defineres, og skal det lykkes må det skje gjennom de unge selv. Ordfører Alf Johan Svele har utfordret ungdommene til vær så god å komme på banen. 50.000 kroner har ungdomsrådet fått til disposisjon. Penger som kan omsettes i konkrete planer og ideer for en klubb. Vi vet at diskokula, musikk fra anlegget og biljardbord neppe er dagens aktivitet, men hva er det?

Opposisjonsleder Mette Kalve viser også tommel opp for en møteplass. Hun har flere ganger frontet nettopp dette fra talerstolen i bystyret. Hun ber Holmestrands unge se til Hof, og hva som har vært suksessen. Et mulig sted å starte.

Jarlsberg oppfordrer engasjerte ungdommer til å ta den politisk utstrakte hånden. Vis at dere mener noe med ønsket om en ungdomsklubb. Kom med ideene. Kom med konkrete eksempler på innhold. Ha gjerne forslag til hvor og til hvilke tider døra skal være åpen. Si deres mening høyt. Gjerne også gjennom Jarlsberg. Lokalavisen ønsker flere unges meninger og stemmer.

Hedda Wike (16) og Aurora Solberg (17) fra Hof er to ferske og gode eksempler.

LES OGSÅ: - Vi ønsker oss fritidsklubb

Artikkeltags