HOLMESTRAND: Marita Sofie Hansen heter hun. Dama som fikk Lars Erik til å flytte fra Fenstad til Holmestrand i slutten av desember 2019. Det var da han kjøpte sin aller første leilighet, som 18-åring.

Leiligheten, som kostet nesten 2,4 millioner kroner, kunne Lars Erik «cashe ut». Det er på grunn av en erstatning han fikk som følge av at han fikk narkolepsi etter svineinfluensavaksinen han tok for ti år siden.

– Jeg var en av de heldige som fikk erstatning etter å ha gått rettens vei i lang tid. Eksakt hvor mye jeg fikk i erstatning vil jeg ikke gå ut med og jeg vet det kan høres mye ut når man kan cashe ut en leilighet til 2,4 millioner, men når man vet hvor mye det gjør med min livskvalitet og min framtid, så er det ingenting.

– Bare se på meg nå. Her sitter jeg og får ikke jobb, samtidig som jeg blir mer og mer deppa, forteller 19-åringen åpenhjertig.


LES OGSÅ: Vestfold og Telemark: – En nedgang i antall uføre

Fikk lærlingplass

Etter vaksinen ble Lars Erik først diagnostisert med ME. Den diagnosen hadde han i ett år før han ble flyttet til Ullevål sykehus og han fikk erstattet ME med diagnosen narkolepsi. Først da fikk han medisiner som fungerte godt på han. Nå føler han sykdommen er godt regulert.

I møtet med arbeidslivet jobbet han først 100 prosent, men slet seg ut. Derfor gikk han etterhvert ned til 80 prosent. Det har fungert for 19-åringen så lenge han har hatt mulighet til å ta en «powernap» på om lag 15 minutter i løpet av arbeidsdagen.

Det gikk fint der han gikk lærlingtiden sin ved DK skadesenter. Lars Erik jobbet som lakkerer og fikk bruk for utdanningen han har fra Sørumsand videregående, hvor han gikk teknologisk industriell produksjon (TIP).

I over ett år hadde han gått i lære der og nærmet seg fagbrevet. Men med koronaen som begynte å herje i mars, ble det en enighet om at Lars Erik skulle permitteres da det ble vanskelig med opplæring.

– Faen, tenkte jeg da, forteller han ærlig og legger til:

– Jeg så den egentlig komme, for flere og flere ble permittert.

Etter permitteringen begynte Lars Erik å søke nye jobber med en gang.

LES OGSÅ: Fanny (24) sitt liv ble snudd på hodet etter forrige massevaksinering

Se forbi sykdommen

I ni lange måneder har hver eneste dag nå gått til søknadsskriving og jobbsøking, men uten hell.

– Det virker som om arbeidsgivere syns det er litt skummelt med sykdommen narkolepsi, på tross av at den er godt regulert. Jeg må jo ha litt tilrettelegging for at hverdagen min skal gå rundt, men det er snakk om 15 minutter soving i løpet av dagen, presiserer han.

– Det kunne like godt vært en røykepause. Det får jo folk. Jeg som ikke røyker, men har en sykdom jeg ikke kan noe for, er liksom ikke attraktiv på arbeidsmarkedet, sukker Lars Erik og legger til:

– Det syns jeg er trist, for jeg har virkelig lyst til å være i arbeidslivet.

Han håper det finnes noen arbeidsgivere der ute som kan se forbi sykdommen.

– Jeg har mye bra å tilby og har fått til mye i livet. Jeg er veldig oppegående i forhold til mange andre med narkolepsi, poengterer Lars Erik. Han nevner blant annet førerkort og egen leilighet som noen av sine prestasjoner.

– Jeg står på egne bein og har fullført den teoretiske skolegangen med lite fravær og gode karakterer, fortsetter han.

LES OGSÅ: Antall unge uføre stiger, men Liv Vadum holder flere i arbeidslivet: – Alle kan noe

Uten hell

Lars Erik mener åpenheten om sykdommen har mye av skylden for at arbeidsgivere ikke tør å satse på han.

– Mange virker interessert helt til jeg forteller om den. Jeg har tenkt veldig mye på om det egentlig er meningen at jeg skal ha jobb, for sånn som det er nå så føler jeg at ingen vil ha meg. At ingen trenger meg. Det er de tankene der som er farlig, slår han fast.

– Det er ganske vondt for jeg vet hvor god jeg er til å jobbe hvis jeg bare får sjansen. Jeg bretter opp ermene, for å si det sånn.

Men foreløpig har ikke mulighetene akkurat kommet på løpende bånd - og dagene hjemme blir lange. Etter å ha gått hjemme uten noe særlig sosialt som følge av koronarestriksjonene, tror Lars Erik det også kan ha bidratt til at angsten han slet med for sju år siden, har kommet tilbake.

– Det er ikke bra å leve sånn. Jeg krangler med sykdommen min, for jeg elsker å jobbe. Dette resulterer i at jeg sitter i egne tanker hele dagen, mens jeg ser folk går forbi huset og drar på jobb, alt jeg drømmer om er å kunne gjøre det samme.


LES OGSÅ: Student Jørgen N. Sveberg (21): – Studentlivet er digitalt, og litt kjedelig

«Meg, meg og meg selv»

– Hvordan ser en vanlig hverdag ut for deg nå?

– Nei, jeg går hjemme da og søker jobber gjennom Fønix. Om kvelden kommer kjæresten min hjem fra skolen, så det er hyggelig. Men på dagtid er det meg, meg og meg selv.

– Det er nesten så at man begynner å prate med seg selv, sier Lars Erik og ler.

Han innrømmer at han kjenner på en nedstemthet som følge av å ikke kunne finne på noe sosialt, dra på besøk eller få besøk. Han har dog tatt i bruk sosiale medier for å prøve å få seg en jobb.

– Jeg la ut et innlegg der som på bare et døgn ble delt over 3000 ganger.

– Så jeg er naturligvis helt overveldet av responsen. Da ble jeg litt mer glad inni meg, forteller Lars Erik og fortsetter:

– Jeg følte meg plutselig litt mindre alene, og ser at det er mange som er i min situasjon. Deriblant en kompis av meg som også har blitt arbeidsledig og har vært det over lengre tid.


LES OGSÅ: Svikter de unge i Holmestrand

Drømmejobben

Dersom Lars Erik ikke skulle komme ut i arbeidslivet igjen snart, er ytterste konsekvens at han må selge leiligheten og flytte hjem.

– Også får jeg vel stempelet «ung ufør» ettersom jeg går på AAP nå.

Lars Erik tar en pause.

– Det hadde vært utrolig trist om det går så langt. Men til syvende og sist er jeg en person som ikke gir opp.

– Hva er drømmejobben?

– Drømmejobben er å ha en fast jobb som godtar meg for den jeg er. Helst noe praktisk og aller helst noe jeg kan bruke i utdanningen min, ettersom jeg har bestemt meg for å kjempe for det fagbrevet, slår Lars Erik fast.

– Skulle jeg få meg jobb nå, så ser det veldig lyst ut. Da kommer jeg vel til å «bo» på jobben om jeg får lov.

– Nei da.

– Jo da, avslutter Lars Erik og smiler lurt.

LES OGSÅ: Før var det kjærlighet, nå synger Hennika (16) om å bli dumpa