Bøndene har solid næringsinntekt

INNTEKTSOVERSIKT: Bøndene i Vestfold har økt inntekten betydelig fra 2014 til 2015. (Arkivfoto/Illustrasjonsfoto)

INNTEKTSOVERSIKT: Bøndene i Vestfold har økt inntekten betydelig fra 2014 til 2015. (Arkivfoto/Illustrasjonsfoto) Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Blant landets jordbrukere er Vestfold-bøndene på inntektstoppen.

DEL

(Østlands-Posten) Bøndene her til lands hadde i snitt en økning i næringsinntekt fra jordbruket på 10 prosent fra 2014 til 2015. Det viser statistikken fra SSB som ble offentliggjort denne uken. Mens den gjennomsnittlige næringsinntekten i jordbruket i Norge i fjor var på 191.600 var det tilsvarende tallet for Vestfold 237.500 kroner, mot 202.000 kroner året før.

I Vestfold var økningen på over 17 prosent, i følge SSB.

Den samme statistikken viser at den samlede bruttoinntekten for en bonde i Vestfold i 2015 var 830.700 kroner, mens det til sammenligning i hele landet var 642.300 kroner. Det er bare bøndene i Akershus som har en høyere bruttoinntekt i 2015 enn det Vestfold har, viser SSB-statistikken.

Gode avlinger og priser

De gode tidene i landbruket ble også omtalt i forbindelse med den årlige regnskapsundersøkelsen til Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) i fjor. Da sa Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag følgende:

– Vi vet at vi ikke er garantert så gode avlingsår som vi har hatt. Vi er muligens inne i de sju fete årene.

I den samme undersøkelsen ble tallene forklart med gode avlinger og økte produsentpriser for de fleste jordbruksproduktene.

Store variasjoner

Det er bøndene som driver med svin og/eller fjørfe som har hatt den største økningen i inntekt fra 2014 til 2015.

Det er de største brukene som står for den største lønnsveksten. SSB understreker at jordbruksbedriftene i statistikken varierer mye i størrelse og produksjon, og at det i denne statistikken inngår alt fra hobbypreget produksjon til bedrifter med millionomsetning. Dette er en viktig årsak til variasjon i næringsinntekter og gjeld.

Næringsinntekt fra jordbruk er:

Positiv inntekt fra jordbruk hentet fra næringsoppgaven til jordbruksbedrifter med personlig bruker.

I tillegg inngår sjukepenger til selvstendig næringsdrivende i jordbruk og inntekt fra ansvarlige selskap og selskap med delt ansvar med jordbruksdrift.

Fradrag, som underskudd i næringa, gjeldsrenter og jordbruksfradrag, er ikke trukket fra.

Inntekter fra skogbruk eller andre tilleggsnæringer i jordbruksbedriften, som skattemessig blir regnet som egen næring, er inkludert i andre næringsinntekter.

Les også: (+) Fyrte bål i protest mot regjeringens landbrukspolitikk

Artikkeltags