Grunneieren på Solbergjordet: – Dette skal bli et bærekraftig prosjekt

BÆREKRAFTIG: Ole Møystad mener prosjektet alt i alt er miljøvennlig.

BÆREKRAFTIG: Ole Møystad mener prosjektet alt i alt er miljøvennlig. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ole Møystad har forståelse for matjordargumentet, men sier det er flere miljøhensyn å ta.

DEL

HOLMESTRAND: Boligplanene på Solbergjordet vil legge beslag på mye dyrket mark. Det har gitt mange reaksjoner på Jarlsbergs Facebook-side.

– I utgangspunktet har jeg selvfølgelig all mulig forståelse for at matjord skal vernes. Men dette er en avveining mellom to miljøhensyn, sier grunneier Ole Møystad.

BAKGRUNN: På dette jordet planlegges tidenes største utbygging i Holmestrand (+)

Press på arealer

Han viser til den eksplosive veksten i folketallet i osloregionen og infrastrukturutbyggingen i Holmestrand. Sammen med politiske føringer om miljøvennlig utvikling, danner dette bakteppet for den usedvanlig tette boligutbyggingen Møystad planlegger på jordet.

– Nærheten til heisen samt de planlagte servicetilbudene vil bety at man kan bo på Solbergjordet uten å trenge bil i det daglige. Det er viktig å utnytte den bærekraftige transportkapasiteten.

– Utnyttelsesgraden vil også føre til langt mindre press på matjord andre steder, legger Møystad til.

Parselldyrking

I tillegg til at store deler av Solberg-jorda skal fordeles til lokale gårdbrukere, vil også en del bli igjen på området. Møystad vil nemlig legge til rette for parselldyrking på bekostning av parkeringsplasser og store fellesområder.

– Frukt og bær har langt høyere kaloritetthet enn korn og kjøtt. Ser du på kalorier per kvadratmeter dyrket mark, vil det som kan dyrkes i parsellene nesten kunne utligne det som dyrkes der i dag, hevder Møystad.

– Dette skal bli et bærekraftig prosjekt, fastslår han.

Det skal avholdes et folkemøte om planene i august. Her vil Møystad være til stede for å svare på spørsmål, opplyser han.

Artikkeltags