(Tønsbergs Blad)

– Det har vært sikkert 100 som har lagt inn bud og flere som har bydd sekssifrede beløp, forteller Anna Bjørnflaten, en av de fire studentene som var med å redde det omstridte bildet av en korsfestet Sylvi Listhaug.

Da Bergensavisen snakket med studentene tidlig lørdag ettermiddag var det høyeste budet på svimlende 175.000 kroner. Ved 19-tiden hadde det økt til 260.000, melder NTB. En sum studentene aldri kunne forestilt seg da de bestemte seg for å snike seg ut på nattetid og redde bildet ved hjelp av neglelakkfjerner.

Når avisen ringer er to av de fire på henholdsvis håndballtrening og jobb. Inntil alle fire er samlet avventer de hva de skal gjøre med budene som renner inn.

– Dette er noe vi fire må ta en avgjørelse om sammen, understreker Bjørnflaten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Studentene vil være sikre på at de ikke selger til «feil person». Med det mener de at de ønsker å selge til noen som er opptatt av kunsten, og ikke har politiske motiver til å kjøpe bildet.

– Astrup Fearnley (museum, journ.anm.) hadde vært et ideelt sted å selge til for eksempel. Der vet vi at de hyller kunsten fremfor det politiske, sier Bjørnflaten.

LES OGSÅ: – Det var en gave fra meg til gatene

Ingen kunstnerisk verdi

Mens studentene blir nedrent av bud fra både gallerier, museer og ikke minst privatpersoner, er det ikke alle som er overbevist om at bildet er verdt budene som er lagt inn.

– Jeg ville aldri kunnet kjøpt eller stilt ut et sånt bilde, sier gallerist ved Galleri S.E i Bergen, Sjur Nedreås.

Han karakteriserer bildet som verdiløs kunst.

– Bildet er jo ødelagt rent kunstnerisk av det som skjedde etter at det ble laget. Når man bruker neglelakkfjerner på det, så blir det et helt annet verk enn det kunstneren hadde tenkt, sier Nedreås.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Han synes heller ikke bildet er spesielt godt laget, når man skal vurdere den kunstneriske verdien av bildet.

– Det har ikke den kvaliteten som vi er ute etter. Men det er jo sikkert laget ganske raskt.

At bildet har en viss historisk verdi går galleristen imidlertid med på. Det viser samtidspolitikken. Han tror likevel at det blir fort glemt når alt oppstyret er over.

– Jeg er overrasket over at noen vil gi så mye for det, sier han, når han får høre pengesummen studentene er tilbudt.

Da BA snakket med Nedreås var høyeste kjente bud på 80.000 kroner.

LES OGSÅ: Dagfinn hjalp russebussjenter som ble avskiltet: – Dette er urettferdig

Selges snart

Heller ikke gallerist ved Galleri Kollektiv i Oslo, Jonas Hestad Leborg mener at bildet er verdt så mye som 175.000 kroner. Han ville ikke priset det til mer enn 60.000 per dags dato, maksimum.

Han mener imidlertid at bildet er godt gjennomført, og at kunstneren har truffet spikeren på hodet, selv om virkemidlene er litt billige.

Verdifullt eller ei, bildet er i ferd med å bli solgt.

LES OGSÅ: Disse ønsker å bli barneombud

Ikke som alle andre bilder...

Christer Holm driver Gategalleriet i Steinkjellergaten. Han har solgt en rekke AFK-verk.

– Et AFK-bilde går gjerne for 30.- 40.000 kroner. Men dette bildet er vanskelig å verdsette. Her er det mange faktorer som spiller inn, sier Holm.

Holm har selv vært i leiligheten til studentene og sett på bildet. Han er interessert, men det spørs om han blir med i en budrunde.

– Akkurat nå er dette bildet veldig varmt. Det er mange, som i utgangspunktet ikke er så opptatt av kunst, som er interessert. Bildet har en helt spesiell historie. Det er jo omtrent som påskeevangeliet. Hun hang på korset, ble malt over og gjenoppsto noen dager etterpå. Det er jo en kul historie. Dette påvirker jo interessen for bildet.

(Saken fortsetter under bildet)

Sjur Nedreås ved Galleri S.E mener at den røffe behandlingen bildet har fått, er negativt. Dette er ikke Holm enig i.

– Gatekunst bryter med konvensjoner. Hadde dette vært et vanlig bilde, ville nok bruk av neglelakkfjerner og svartmalingen vært veldig negativt. I dette tilfellet, er bildet mer enn selve teknikken. At det er i standen det er i, forteller historien til bildet.  Dette gir verket en kunstnerisk egenhet som er interessant i seg selv.

Han er henrykt over at interessen for gatekunst har eksplodert.

– Dette må være det viktigste gatekunstverket i Norge på flere år. Kanskje noensinne...

Studentene nærmer seg eksamensperioden, og vil gjerne få solgt bildet mens interessen rundt det er høy.

LES OGSÅ:  Elisabeth har snudd ti år som psykisk syk til en suksesskarriere: – Angsten var altoppslukende

Nå er det viktig med fornuft

Ingen av dem har veldig god greie på kunst. De har derfor forhørt seg med familie og venner når de vurderer hva de skal gjøre. Der har de fått råd om at bildet kan gå for opp mot én million kroner.

– Ingen av oss er eksperter på kunst, derfor har vi ikke helt skjønt verdien i dette. Nå er det viktig for oss å ta fornuftige avgjørelser, sier Anna Bjørnflaten.