Satset alt på drømmegården

Prisvinnere: Line og Chrisian Rygh (begge 32 år gamle) vant pris for hvordan de har bygget opp Lajord gård etter eget ønske. Gården består av et klassisk sveitserhus, en låve og en sidebolig. Alt er bygget i gammel stil, men i henhold til alle byggtekniske krav og moderne systemer.

Prisvinnere: Line og Chrisian Rygh (begge 32 år gamle) vant pris for hvordan de har bygget opp Lajord gård etter eget ønske. Gården består av et klassisk sveitserhus, en låve og en sidebolig. Alt er bygget i gammel stil, men i henhold til alle byggtekniske krav og moderne systemer. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Christian og Line Rygh brukte åtte år på å bygge opp sin prisbelønte gård. Se bildegalleri.

DEL

For åtte og et halvt år siden kjøpte studentene Line og Christian Rygh gamle Lajord gård i Holmestrand.

Tilfeldighetene skulle ha det til at gården var til salgs idet det unge paret tenkte seg tilbake til hjemplassen. De skrapte sammen det de hadde og ble gårdeiere. Christian kommer fra nabogården. Som liten gikk han ofte forbi daværende Lajord gård og sa: “Der har jeg lyst til å bo når jeg blir stor.”

I 2004 bar gården preg av lite vedlikehold. Bygningene var nedslitte, låven rivningsklar og det lakk vann rett inn i huset om vinteren.

– Først tenkte vi å pusse opp. Etter befaring fant vi mye råte og fukt, og vi kom fram til at det ville bli dyrere å renovere og pusse opp enn å bygge nytt. Ingen av oss hadde forestilt oss at vi skulle bygge og endre så mye på stedet, vedgår Line.

Land og strand reiste de rundt for å plukke opp inspirasjon. De reiste på messer, så i blader og på internett. Hovedtanker falt på plass, og deretter koblet de inn en arkitekt.

Gården er opprinnelig fra 1903. Gamle Lajord gård var lenge et familiested med husdyrhold. Å få fram sjelen til stedet og samtidig ha en funksjonell, moderne bolig var det viktigste for det unge paret, men også den største utfordringen deres. Uansett skulle Lajord gård være et koselig og hyggelig sted å bo. De har beholdt den gamle byggestilen, men samtidig har huset moderne systemer og funksjonalitet.

Gården, selv om alt er nytt, er godt forankret i Holmestrand-historie. Lajord gård består av hovedhuset, som er bygget i sveitserstil, en låve og en sidebolig. Deler av puben i gamle Brygga Kafe ble reddet ut fra branntomta etter brannen i Holmestrand sentrum for noen år siden. Den står i sideboligen til familien Rygh. Låven og pipene består blant annet av grunnmur og teglstein fra branntomta til Kredittkassebygget.

Fjøsvinduene stammer fra gården Christian vokste opp på. I hovedhuset har de innredet med flere arvegods-stykker.

I 2005 startet Line og Christian med å bulldosere. I 2006 var sideboligen ferdigbygget. Seks år bodde paret i det gamle huset som stod på gården. Mens de bygget opp hovedhuset sitt, bodde de i sideboligen.

Den inneholder i dag blant annet dobbel garasje, gjesterom, lagerlokale og bar. Båt i låve Låven er ikke en låve i tradisjonell bruk. Christian ønsket å utvide mulighetene i sin egen bedrift med vinteropplag av båter på gården. Dette trengte han lagerplass til. Line ønsket ikke en lagerbygning som brøt med resten av stilen. Paret gjorde grundig research og landet til slutt på ideen om en praktisk låve. De realiserte ideen, og i 2008-2009 ble låven med båtlager et faktum.

Line og Christian ble anbefalt å søke om eksteriørprisen til Bergene Holm AS pålydende 100.000 kroner. Av 22 forslag vant det unge ekteparet. Fagjuryen begrunnet førsteprisen slik:

“Deres balanse mellom det estetiske og det funksjonelle. Hovedhuset er bygget moderne og praktisk. I alle byggene finner vi detaljer og historiske elementer som knytter tunet sammen og viser gårdens historie samtidig som det er tydelig at det er et ungt par som bor her”.

Først i år kunne paret flytte inn i drømmehuset sitt. Det hendte at Line og Christian tok seg i å tenke “Er dette så lurt...”. Nå er de fornøyde med å ha kjørt løpet helt ut.

Artikkeltags