"Særing" møtte folket

Ingvar Ambjørnsen har solgt figurene Elling og Kjell Bjarne til amerikanske filmskapere. Forfatteren ble intervjuet av Terje Floberg.

Ingvar Ambjørnsen har solgt figurene Elling og Kjell Bjarne til amerikanske filmskapere. Forfatteren ble intervjuet av Terje Floberg. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Holmestrand bibliotek ble folksomt da Ingvar Ambjørnsen kom på besøk torsdag kveld. Publikum fikk med seg en del oppsiktsvekkende info og betraktninger.

DEL

– Jeg er sær. Jeg har ingen tyske venner, selv om jeg har bodd i Hamburg i en årrekke. Jeg ønsker ikke å bli invitert til noen middagsselskaper og arrangerer ingen slike selv heller. Jeg foretrekker å holde på med mitt, sa Ingvar Ambjørnsen til et fullstappet Holmestrand bibliotek.

Folk satt overalt

Det satt folk overalt under bokintervjuet med Ambjørnsen. Omkring 85 mennesker klemte seg inn. Ingvar Ambjørnsen er en av etterkrigstidas mest leste norske forfattere, det er slik sett ikke overraskende at mange møter opp.

– Jeg kommer med ei ny bok til våren. Det blir bok nummer to i en ny serie, som kan komme til å telle seks- syv bøker. Dette vet jeg ikke sikkert ennå, men at det blir flere enn disse to, det vet jeg, røpte Ambjørnsen.

Dette var hans første ordentlige besøk i Holmestrand.

Ny bok

Ambjørnsen har nylig kommet med ei bok full av artikler som har stått på trykk i avisa VG gjennom 17 års kommentarvirksomhet. Under intervjuet ga forfatteren uttrykk for at han ikke kan plasseres på en tradisjonell høyre- venstre skala innen politikken.

– Jeg føler meg ikke hjemme verken på høyre- eller venstresida. De som klapper meg på skuldra en dag, gir meg gjerne en ørefik uka etter. Carl I. Hagen har reddet meg mange ganger under arbeidet med artiklene, han hadde ofte et utspill det var lett å angripe, sa Ambjørnsen, som opplyste at han nylig fikk sparken hos VG etter 17 års kommentar-arbeid.

Utenfor systemet

Ambjørnsen sliter ikke akkurat med skrivetørke.

– Jo mer jeg skriver, jo mer strømmer på. Jeg vil aldri møte veggen, jeg kommer til å dø med mange gode og ubenyttede ideer, spådde han.

Ambjørnsen ser en noe problematisk framtid for deler av Europa.

– I Tyskland fødes og lever tusenvis av mennesker helt utenfor systemet. De fødes hjemme på badet og går etterhvert inn i prostitusjon og organisert kriminalitet. Hvor blir det av dem, undrer Ingvar Ambjørnsen.

Artikkeltags