Utsagnet er Heges eget ei uke før blueslørdagen ved fjordhotellet, der Hege Karina Johansen Frebergsvik via mikrofonen sammen med bandet Lucky Losers, skal løfte stemningen i et forhåpentligvis fullstappet festlokale.

- Jeg er så nervøs. Blues på hjemmebane er skummelt. Nervøsiteten er alltid stor i forkant, og ekstra ille er det når jeg skal stå foran et “hjemmepublikum”, sier hun. I det Hege står på scenen er nervene som blåst bort og da er det bare moro. Å få øvd inn to-tre låter hun ikke har sunget før er det som stresser litt ekstra nå før blueslørdagen eksploderer.

Jarlsberg møter Hege i butikken i Langgaten. Hun synker ned i en god lenestol og tilbyr undertegnede en tilsvarende. Kundene passerer på vei inn i speilbelagte prøverom med plagg på hengere, og fra høytalerne legger den dype stemmen til BB King et dempet slør av bluesstemning over lokalet. Hege står bak disken og klesstativene ved B Young om dagen og bak mikrofonen på kveldstid. Hennes eget band er Ragdolls, mens det er med gutta i Lucky Losers hun skal løfte hotellpublikummet om ei uke.

- En til to scenejobber kan det bli i måneden - i helger. Det holder når det er barn og mye annet som fritida også skal dekke opp for, sier hun.

- Hege Karina Johansen Frebergsvik er ikke akkurat et kort og hipt artistnavn?

- He, he - nei, navnet kan du nok miste pusten av, men behovet har aldri vært der for et artistnavn. Noen venninner og kjente kaller meg for “Hegesen”. Det er vel det nærmeste jeg kommer et klengenavn, sier hun.

Butikksjefen ved B Young liker ikke å bli kalt butikksjef, selv om det er hun som har drevet butikken i Langgaten i fem år. For øvrig et utspring av familiebedriften Men Shop rett over gata, der hun jobbet fra 1997. Før det tjente hun pengene sine i en Meny-butikk i Horten. Hege var russ i 1988, og i bagasjen har hun med seg handelsskole, sekretærskole, men også helse- og sosialutdanning. Det kunne med andre ord tatt en annen retning.

- Leder, javel, men vi er et team i butikken akkurat som vi er et team når vi presterer fra scenen. Det er sånn jeg liker å se på det, sier hun. Som en del av næringslivet i sentrum er hun veldig fornøyd med planene som etterhvert tar form.

- Det er både positivt og nødvendig at noe skjer i sentrum. Selv skal vi også bli litt større, sier hun, og henviser til oppussingsarbeid ved siden av Men shop. Trolig vil varebeholdningen også bli noe større på sikt. Hege definerer sin kundekrets til å være piker fra 13-14 år til piker 70 til 80 år med hovedtyngde på de mellom 25 og 50.

- De fleste av oss har lyst til å B Young, smiler hun.

I følge profilen på Facebook er Hege ei positiv og blid dame som alltid ser lyst på livet, så lenge hun har barn, musikk og strikketøy innen rekkevidde. Hun liker å gå tur, lytte til musikk, å fiske og skrive tekster, lyrikk eller det som til en hver tid måtte falle inn i hennes hode.

- Ja, det stemmer. Profilen er en kortversjon. Jeg er en propell som sjelden sitter stille uten å gjøre noe. Ikke ADHD, men mange interesser og gjøremål, samtidig som jeg har behov for ro. Når seks-åringen er i seng har jeg en rolig stund som jeg virkelig nyter, sier Hege, som for øvrig er mor også til en 14- og 19-åring.

I løpet av ett sekund rangerer Hege sine to store fritidsinteresser, musikk og slektsforskning. Musikken kommer et hakk foran. Det trenger hun ingen betenkningstid på for å avgjøre.

- Foreldrene mine synger til husbruk, og jeg mener at min interesse for musikk startet med et orgelkurs da jeg var sju år, forteller jenta som hadde oppveksten og de første skoleårene på Falkenstein i Horten. Om det ikke er orgelmusikk rundt Hege i dag, så trakterer hun pianoet og keaboard - hvert fall i mer private sammenhenger.

- Jeg var også en av de jentene som med hårbørsten som mikrofon tok sangen til de store høyder foran speilet hjemme. Jeg har nok alltid sunget, men fra 7. klasse var hårbørsten byttet ut med mikrofon, forteller hun. Fra ungdomshuset på Nykirke spiret det fra band uten navn. Keaboard, sang og teateroppsetninger som bidro til å stimulere og utvikle talentet i ungdomsskoletiden.

- Det var discotiden på 80-tallet, og “Summer in 69” ljomet i ungdomslokalet. Jeg likte den røffe delen av musikken. I discoen var det mye funk, og jazz har nok alltid ligget for meg, sier hun. I tillegg til band har Hege også vært en tredel av en trio, og hun har fartet rundt alene med tangenter til brylluper, jubileer, julebord, i kirker, MC og Am-car tilstelninger og alle mulige slags arrangementer. Det er det slutt på.

- Du nevnte slektsforskning?

- Ja, det er mye gull å grave etter i gammel historie, som jeg for øvrig alltid har vært betatt av, sier Hege, som er styremedlem i DIS Vestfold. Hun oppgir blant annet ei farmor som var flink til å fortelle som en grunn til historieinteressen.

- Stange i Hedmark er forresten et ønsket reisemål. Der vil jeg besøke utvandrermuseet for å lete etter tråder til det nettverket som slektsforskning er.

Arendal og Grimstad er andre forbindelseslinjer. Å oppsøke gater og steder er en fin måte å finne nye knagger å henge historien på, sier hun. Hege legger ikke skjul på at det er mye research, men at det også er detektivarbeidet som gjør det hele så interessant.

- Jeg synes det er viktig å bevare vår historie og våre røtter, og da er det veldig mye å lære av gamledager, legger hun til. Gjennom DIS Vestfold holder Hege kurs i slektsforskning - en hobby som er utrolig populær hos mange. Av reiser ellers vil Hege dra dit det er mye historie som kan fortelles. Egypt er et ønskemål med pyramidene, faraoene og alle de eldgamle fortellingene. Ei strand i syden kan være greit hvis det bare er ren avslapping som er målet.

- Hva med den fysiske delen av fritiden din?

- I spørsmålene dine svarte jeg klart et nei på om jeg ser sport på TV. OL skal få gå i fred for meg, og jeg vet at noen liker å fly i shorts etter en rund dings på en plen, men det bryr jeg meg ikke noe om. Er absolutt ikke interessert, understreker hun.

Hege forteller i stedet at hun i oppveksten drev litt med svømming, og så har hun spilt volleyball - den gangen hun var elev på videregående. Og så hoppet hun også på ski hjemme på Falkenstein - så helt fritt fra sport og sportslige aktiviteter har det ikke vært.

- Jeg liker å gå turer. Sammen med ei venninne fra Sandefjord. I blant kjører jeg til henne, og så kommer hun hit - og vi går tur. Noen ganger møtes vi også i Tønsberg, og da går vi gjerne langs Ringshaugstranda, forteller hun.

- Vern Ringshaugstranda - er også ei av mange grupper du har engasjert deg i på Facebook?

- Det var for å støtte en kompis som bor der i saken for å unngå at alt ble byget ned til parkeringsplass. En vanvittig tanke på et flott sted, legger hun til.

At Hege er opptatt av mange forskjellige ting merkes, og Ringshaugstranda er bare ett av flere utslag. I tillegg til mange Facebookgrupper som har med musikk og slektsforskning å gjøre, spriker interessene fra opprop mot politikere som vil ødelegge bibliotektilbudet på Ringerike til etterforskningen av drapet på Martine Vik Magnussen i London - Ja til bruk av samelue i politiet, ja til varsling av pedofile i nabolaget og ei gruppe for alle de som “driter” i fotball.

- Litt av en spredning?

- Ja, men det er ikke alt jeg engasjerer meg like mye i, men jeg lar meg rive med i det jeg oppfatter som utfordrende - dermed blir jeg opptatt av mange ting, forklarer hun.

Akkurat nå er hun mest opptatt av blueslørdagen om ei uke. For Hege er det livemusikk fra scene som er tingen. Derfor har det aldri blitt noen plateinnspilling, bare noen demoer.

- Live gir glede både for meg og forhåpentligvis publikum, sier hun.