– Litt overrasket over reaksjonene

Gratulasjonene hagler inn for Sonja Evang om dagen. Filmen hennes har kinopremiere i kveld, fredag.

Gratulasjonene hagler inn for Sonja Evang om dagen. Filmen hennes har kinopremiere i kveld, fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Sonja Evang og hennes filmmanus er i midtpunktet for gratulasjoner, reaksjoner og diskusjoner om dagen. I kveld, fredag, kommer "Det er meg du vil ha" ut til folket.

DEL

Spillefilmen "Det er meg du vil ha", holmestranding Sonja Evangs debut som manusforfatter, har fredag kveld premiere på kinoer i Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim. De siste dagene har aviser som Aftenposten, Dagsavisen og Dagens Næringsliv skrevet utførlig om filmen, og gratulasjoner har haglet inn på Evangs telefon og facebookside.

– Det er litt surrealistisk hele greia, sier Evang til Jarlsberg.

– Under Dramatikkfestivalen i fjor sommer måtte jeg jobbe med å få omtale av det samme manuset, nå er det oppmerksomhet overalt. Men det er hyggelig, man ønsker jo at det man skriver skal bli sett, legger hun til.

Handler om overgrep

Filmen er en 53 minutter lang monolog hvor regissør Dag Johan Haugerud lar skuespiller Andrea Bræin Hovig gå inn i rollen som en ungdomsskolelærer som har forelsket seg i en 15 år gammel elev. Manuset er basert på en sann historie.

Flere anmeldere har lagt vekt på overgrepsproblematikken.

– Det overrasker meg litt. Det var ikke min intensjon å lage manus om et overgrep, sier hun og utdyper:

– Ønsket med filmen er at du skal veksle mellom "oi, dette er en sterk kjærlighetshistorie" og samtidig vekke et visst ubehag over situasjonen. Og tenke igjennom hvordan man ville man reagert hvis det hadde vært en mannlig lærer og en 15 år gammel jente, sier Sonja.

Diskusjoner

Hun forteller at mange som har sett filmen sier de har hatt opphetede diskusjoner i flere dager etterpå.

– Filmen er lite konkluderende, og åpner derfor for at man kan trekke sine egne slutninger. Det er fint og interessant, sier Sonja Evang.

I forbindelse med premiereuka arrangeres samtalekvelder på Victoria kino i Oslo, der Evang, Haugerud, Bræin Hovig, samt en forfatter, en jurist og en terapeut tar opp ulike problemstillinger ved historien hver kveld før visningene.

Artikkeltags