Lever i sitt eget tempo

I en ombygd garasje i Bekkegaten skaper og former Laila Heggedal sin kunst.

I en ombygd garasje i Bekkegaten skaper og former Laila Heggedal sin kunst. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I Bekkegaten i Holmestrand har Laila Heggedal funnet sitt lille paradis. Kort vei mellom sjø, leilighet og verksted gjør at hun ikke savner livet på landet.

DEL

Jeg har flere ganger gått forbi det flotte røde mursteinshuset på hjørnet i Bekkegaten. Det ser så hyggelig ut, og jeg har lurt på hvem som holder til der. En kan lett se at det er noen som er glad i kunst. Det er tett med bilder på veggene.

Lite verksted

Nå har jeg fått svaret. Det er nemlig et koselig lite verksted noen få meter lengre opp i gaten. Garasjen til leiligheten er bygd om, og huser nå et keramikkverksted.

– Kom inn, vil du ha en kopp kaffe? Sittende ved dreieskiven innerst i verkstedet sitter Laila Heggedal. Hun er keramikkunstner, og er mest kjent for tiden da hun holdt til på Grette Gård.

– Den gangen var det litt større forhold. Jeg arrangerte store markeder, forteller hun. Nå har hun holdt til i sentrum i et drøyt år. Hun flyttet til Bekkegaten i august i fjor, det har hun ikke angret på.

Trives i byen

Om sommeren sykler hun bort til Dulpen hver morgen og tar et bad. Hun syns det er deilig å bo så sentralt i byen etter flere år på landet.

Hun har funnet seg godt til rette i byen, og savner ikke livet på en stor eiendom på landet, slik hun hadde i Grettebygd.

– Jeg har alltid vært vant til å ha verkstedet mitt i nærheten, og det har jeg fått til her i byen også, forteller hun.

Det er ikke mange meterne å gå fra leiligheten og bort til verkstedet. Nå holder hun døra åpen for publikum tre dager i uka. Markedsføring blir det lite av. Det stikker stadig noen innom. Det står et skilt i gaten, og det brenner en fakkel.

Kjent for innvandrerne

På denne måten føler hun at det er de som virkelig er interessert i keramikk som kommer. Byens innvandrere har også funnet fram til verkstedet. – Slik jobber de også i hjemlandet mitt, får hun gjerne høre.

Laila er mest glad i kjevleteknikk. Det vil si at hun kjevler ut plater med leire som hun så setter sammen til forskjellige former, ofte bruker hun en form som leiren formes over.

– Jeg liker at ting ikke blir helt likt. Det jeg lager skiller seg klart fra det man kan få kjøpt i butikk. Jeg er spesielt opptatt av å få fram et særpreg på arbeidene mine. Håndverk skal se ut som håndverk, sier hun med et smil.

Kunstverk på bordet

Nå jobber hun med et middagsservise til 16 personer. Det lager hun på bestilling fra en familie i Holmestrand som ville ha noe spesielt.

– Veldig mye av det jeg gjør er på bestilling. Her var kunden veldig opptatt av at det skulle være litt rustikt og at ingen del ser lik ut. Hele serviset skal være som et kunstverk på bordet, forklarer hun.

Inspirasjon finner hun blant annet i oldtidskunst. Hun er glad i kunst fra historien begynnelse og fremover.

– Det er mye flott kunst fra denne tiden, og særlig ifra Midtøsten, forklarer hun.

Laila er levende opptatt av kunst, faktisk hele tiden.

– Det fine med å ha blitt pensjonist er at jeg har bedre tid til å fordype meg og til å lære mer om faget, forklarer hun.

Hun har nylig avsluttet fire års skolegang i Åsgårdstrand i tegning, form og farge.

Hun har alltid jobbet i helse - og omsorgssektoren ved siden av kunstproduksjonen, og fortsatt tar hun en del vakter på Rovebakken.

– Jeg har ikke blitt rik, men jeg er rik i sinnet, sier hun og smiler.

Tid til fordypning

Hun syns det er deilig å ha bedre tid nå som hun er pensjonist. Nå har hun tid til å fordype seg mer i kunsten.

– Jeg har ikke TV, kun en pc. Den brukes mest til å lese om kunst, og til å spille musikk.

– Jeg elsker å høre på musikk, alt er jo tilgjengelig på nettet, jeg kan bli sittende hele natta, ler hun.

Laila bor alene og trives med det. Da kan hun gjøre som hun vil.

– Man må nyte de forskjellige fasene i livet, de er som kapitler i en bok. Nå er jeg i et godt kapittel, avslutter hun.

Artikkeltags