Gå til sidens hovedinnhold

Historiske Eidsfoss gjenoppstår

Artikkelen er over 16 år gammel

Dansketid og enevelde på Eidsfoss skal bli høstens store slager for 7. klassingene i nordfylket. Den gamle skolestua forberedes nå på storinnrykk.

HOF: Grev Wedel Jarlsberg og C.F. Hausmann gjør seg klare. De to historiske størrelsene blir hovedpersoner i Den kulturelle skolesekken for elever i sjuende klasse rundt om i Vestfold-skolene.

­- Det blir nå laget et manus til et rollespill der vi tar utgangspunkt i en avtale som ble inngått mellom Wedel Jarlsberg og Hausmann i 1697, sier museumspedagog Kristin Skjelbred

Kongerekkene

For sjuendeklassingene står eneveldet, dansketiden og ferden mot den moderne tiden på timeplanen. Sånn sett fungerer det gamle industrisamfunnet som en perfekt ramme for disse temaene.

- Jernverket og samfunnet på Eidsfoss ble anlagt i dansketiden under den eneveldige kong Christian den femte. Nå jobber vi med den gamle skolestua, slik at klassene kan komme hit og oppleve en annerledes skoledag. Her blir det pugging av kongerekkene, før alle skal ut i kulturstien og se etter spor etter historien, sier Skjelbred.

Elevene skal få leite etter rester fra jernutvinning, og også husene i Bråtagata og gamle fotografier fra Eidsfoss skal brukes i undervisningen. Eidsfoss industrihistoriske samlinger vil bli aktualisert gjennom et miniteater.

Nettside

- Fra folketellinga i 1865 har vi valgt oss ut en svensk arbeider med mange barn. Han kom til Eidsfoss mens det ennå ble produsert jern her, og var med på overgangen fra jernverk til jernstøperi. Det er denne mannen som skal guide elevene rundt i museet, forklarer Kristin Skjelbred.

Nord-Jarlsbergmuseene jobber også med en nettside om Eidsfoss, spesielt tilpasset sjuendeklassingene. Der skal elevene få tilgang til Riksarkivet og Digitalarkivet.