Gå til sidens hovedinnhold

Gledessjokk for lokale museer

Artikkelen er over 12 år gammel

Duuns hus og 400.000 til Holmestrand museum. Marit Maurstad og Tom Amundsen er storfornøyde over tiltakspenger fra regjeringen.

HOLMESTRAND: – Dette var veldig hyggelig. Bidraget er så konkret, sier styreleder Marit Maurstad i Emma og Olav Duuns stiftelse.

Stor glede

I alt 900.000 kroner er gitt fra regjeringen ved kultur- og kirkedepartementet til det som tidligere het Nord-Jarlsbergmuseene. Pengene skal ifølge en pressemelding gå til istandsetting av Duuns hus (500.000 kroner) og til en tilbakeføring av lokalene til Holmestrand museum i sentrum (400.000 kroner).

– Hadde Duun levd, ville han trolig ha reagert omtrent slik han gjorde da han fikk blomster av Holmestrand kommune på 50-årsdagen i 1926. “Tusen takk for vel anvendte offentlige kroner” skrev Duun på kortet han sendte tilbake til kommunen. Svaret kan tolkes i mange retninger, noe som var typisk for forfatterens måte å ordlegge seg på, sier en gledesstrålende Maurstad.

Planene er klare

Hun har planene klare for bruken av pengene.

– Pengene kommer veldig godt med. Vi skal tilbakeføre to rom i andre etasje til sitt opprinnelige. Disse rommene har blitt ombygd i 70-tallsstil og -standard, noe som ikke er i tråd med huset slik det var da dikteren bodde her. Rommene er ombygd for å huse de som fikk Duun-stipend, noe som bryter fullstendig med stilen i resten av bygningen. Det er en ganske stor jobb å få ombyggingsarbeidet skikkelig gjort. Blir det penger til overs etter at jobben er gjort, er det nok av andre mindre formål å bruke dem på, sier Maurstad.

Helt nødvendig

Hun understreker at slike bidrag er helt nødvendige for stiftelsen.

– Vi er helt avhengige av offentlige penger for å få gjort nødvendig arbeid på Duuns hus. Penger vi får inn ved omvisninger og kafevirksomhet, gir kun småpenger relativt sett, opplyser Maurstad.

I pressemeldingen tas det utgangspunkt i at ombyggingen kan komme i gang i år, og at arbeidene vil være ferdig i løpet av neste år. Olav Duun var ansatt som lærer i Holmestrand fra 1908. Fra 1914 bodde han i huset på fjellet. Størstesteparten av dikterens litterære produksjon fant sted i huset på fjellkanten. Her ble han boende fram til sin død i 1939. Dikteren var da 62 år gammel.