Gjenoppliver Trestock

FØRSTE BAND i boks: Bandet Pathetic Sun spiller på Trestock 31. august i år. Fra venstre på bildet: Mats Martinsen Severinsen (bassist), Edvin Tønder Rønningen (vokal og gitar) og Markus Tønder Rønningen (trommer). Marcus Vangen (gitarist) er også med i bandet.

FØRSTE BAND i boks: Bandet Pathetic Sun spiller på Trestock 31. august i år. Fra venstre på bildet: Mats Martinsen Severinsen (bassist), Edvin Tønder Rønningen (vokal og gitar) og Markus Tønder Rønningen (trommer). Marcus Vangen (gitarist) er også med i bandet. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Trestock er tilbake. Sønnen (17) til grunnlegger Knut-Erik Rønningen styrer rockefestivalen.

DEL

Trestock-festivalen har ligget brakk siden 2002. Mange i Holmestrand og omegn vil huske den lille, idealistiske rockefestivalen fra ungdomstiden sin. Trestock startet opp i 1991 fordi bandet Rool Båken trengte en scene å spille på. Dette var et band med kamerater av Knut-Erik Rønningen. Rønningen grunnla festivalen sammen med Pål Arve Kjærsdalen. Nå tar Knut Eriks sønn Edvin Tønder Rønningen (17) opp tråden og er hovedarrangør til den gjenoppståtte festivalen.

Fra “skau” til gård

Datoen er satt: 31. august. Konseptet er mer eller mindre det samme som det var da Rønningen senior startet opp Trestock. Den største forskjellen er at konsertområdet er flyttet fra Guranskogen til en gårdsplass i Løvalddalsveien. I utgangspunktet er det ikke satt en nedre eller øvre aldersgrense, men hovedmålgruppen er ungdom.

– Vi holder en ganske fri profil. Det skal være et alkoholfritt arrangement i den forstand at vi ikke selger alkohol, men folk kan ta med seg mat og drikke selv. Inntektene fra inngangsbillettene går kun til å dekke lydutgiftene, opplyser Edvin.

Lyd og lys skal tradisjonen tro være av god og profesjonell kvalitet.

Syv-åtte på scenen

Arrangøren ser for seg syv eller åtte band på scenen.

– Vi blir nesten nødt til å si nei til flere, fordi vi bare har én kveld å gjøre det på, uttaler Edvin.

Historien gjentar seg. Hovedårsaken til oppstandelsen er den samme som da festivalen ble grunnlagt.

– Vi ønsker å gi en scene til band som ikke har muligheten til å spille så mange andre steder, sier Rønningen junior.

Jarlsberg besøkte festivalen blant annet i 2000. Da var det 400 feststemte publikummere til stede. Edvin mener det vil være plass til rundt 300-350 personer på årets festival.

To allerede i boks

To artister er klare: soloartist Marcus Vangen og firemannsbandet Pathetic Sun. Vangen kaller seg selv ”grøftekanttrubaduren” og synger om lokalpolitikk. Han er også med i Pathetic Sun sammen med arrangør Edvin. Kvartetten består av Edvin Tønder Rønningen (17), broren Markus Tønder Rønningen (15), Mats Martinsen Severinsen (18) og Marcus Vangen (17). Selv betegner de fire seg som et ”punk-rock-band med røtter i 80-tallets post-punk og 90-tallets grunge, det hele innbundet i subtil musikalsk humor”. Offisielt ble bandet dannet i 2012.

Woodstock i fyrstikkeske

Edvins far Knut-Erik Rønningen omtaler Trestock som en Woodstock-festival i fyrstikkeske.

– Det er bare kjempeartig! svarer han sporestreks på hva han synes om at den yngre generasjonen overtar.

Trestock begynte som et ”venners-venners opplegg”. Lokale band fikk mulighet til å stå på en scene og vise seg fram. Etter hvert ble arrangementet så populært at det svulmet opp til å bli en festival. Arrangørene sa imidlertid takk for seg etter tolv års hederlig innsats.

– Etter som årene gikk, arrangerte vi ikke bare for en, men to generasjoner under oss. Det ble vanskeligere å få mine egne jevnaldrende opp av sofaen og ut i ”skauen”. Derfor valgte vi å gi oss i 2002, forklarer grunnleggeren.

Halvhemmelig image

I begynnelsen holdt Trestock et halvhemmelig image.

– Etter hvert visste alle hvor festivalen holdt til, men det ble en greie rundt det i starten. Det var på en måte litt kult å vite hvor Trestock var. Alle fikk et eieforhold til festivalen, minnes Knut-Erik.

Artikkeltags