Debuterte med Nordens beste barnebok

Håkon Øvreås fra Sundbyfoss har vunnet Nordisk Råds Barne- og ungdomslitteraturpris for sin barnebokdebut "Brune". Her sammen med Øyvind Torseter, som har laget illustrasjonene til boka.

Håkon Øvreås fra Sundbyfoss har vunnet Nordisk Råds Barne- og ungdomslitteraturpris for sin barnebokdebut "Brune". Her sammen med Øyvind Torseter, som har laget illustrasjonene til boka. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Sundbyfoss-forfatteren Håkon Øvreås kan knapt tro at han har vunnet Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014.

DEL

Håkon Øvreås kunne innkassere seieren i Stockholm onsdag kveld. Med sin debutbok "Brune" vant barnebokforfatteren over 12 andre bøker fra hele Norden.

– Følelsen er en blanding av uvirkelig og veldig gøy. En enorm anerkjennelse, sier Øvreås, som er oppvokst i Sundbyfoss og også bor der nå. Faktisk utgjør gatene og boligfeltene i Sundbyfoss bakteppet for handlingen i boka, forteller han, selvfølgelig med visse kreative justeringer.

Prisen er på 350.000 danske kroner. I juryens begrunnelse står det blant annet "Som barnebok fyller "Brune" et tomrom, mellom bøker for de minste og bøker for ungdom. Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon".

Historien bare kom

Øvreås har tidligere gitt ut diktsamlingene "Avstanden mellom hus" og "Grevlingvariasjonene".

– Hvorfor det ble barnebok? Det var en historie som kom, rett og slett. Jeg ville skrive om en gutt som sier at "alt er greit", selv om han opplever mye trøbbel. Han gjør ting i skjul om natta, forteller Øvreås.

"Brune" er illustrert av Øyvind Torseter og ble gitt ut i fjor. At den skulle bli en så stor suksess, hadde Øvreås aldri trodd.

– Nei, jeg var glad da den ble antatt i forlaget. Da var jeg fornøyd. Så tok det helt av, sier han.

Boka ble raskt nominert til Brageprisen, og vant Kulturdepartementets Litteraturpris og fikk også Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris "Trollkrittet".

Stor betydning

Og nå altså denne prisen fra Nordisk Råd, i konkurranse med blant annet Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus fra Tjøme. Prisen betyr mye på mange måter for Øvreås' forfatterskap.

– Det betyr penger nok til at jeg kan satse mer på skriving. Og det har stor psykologisk betydning. Du får en helt annen oppmerksomhet, og en dør ut til andre land, sier Øvreås, som røper at han allerede har fått noen nye tilbud.

Til daglig jobber hofsokningen som redaktør i Bokvenn forlag, men han drømmer om å kunne jobbe som forfatter på heltid. Neste bok ut blir oppfølgeren "Svartle".

– Manuset er nesten ferdig, og jeg regner med at den kommer ut neste høst, sier Øvreås.

Artikkeltags