Gå til sidens hovedinnhold

Den nye Snapchat-funksjonen gir delte meninger blant unge i Holmestrand

Artikkelen er over 4 år gammel

Snapchats nye "overvåkingsfunksjon" gir deg kontroll over dine venners plassering helt ned til gateadresse.

HOLMESTRAND: Appen Snapchats nye oppdatering får mange til å riste på hodet. Den nye funksjonen "Snap Map" gir deg oversikt over hvor vennene dine befinner seg, og oppgir samme opplysninger om deg. Ved å klype to fingre sammen vil du få fram et kart med opplysninger om dine venners posisjon.

–  Jeg synes det er ganske ubehagelig å tenke på at alle på venne-lista mi kan vite hvor jeg er til en hver tid, sier Lone Slettedal fra Holmestrand, som holder seg unna den nye funksjonen.

Kripos råder alle til å gå gjennom både egen Snapchat, samt sine barns kontoer, og sjekke hvem posisjonen deles med(ekstern lenke).

Liker Snap Map

En som er positiv til den nye funksjonen er studenten Amalie Jentoft fra Holmestrand.

– Jeg liker den kjempegodt! Det er gøy å se hvem som er hjemme og hvem som er i utlandet, spesielt nå i ferien, sier hun.

I begynnelsen da hun oppdaget oppdateringen var hun skeptisk, men etter å ha sjekket ut funksjonen synes hun den virker ganske trygg.

– Man velger jo selv hvem man har på Snapchat. Hadde jeg hatt mange tilfeldige folk på vennelista mi hadde jeg nok ikke brukt funksjonen, sier Holmestrand-jenta.

Jentoft skal på Slottsfjell-festivalen neste helg, og da tror hun Snap Map-funksjonen vil bli nyttig.

– Da kan jeg se om noen andre jeg kjenner er på festivalen, og jeg kan også se hvor på byen de befinner seg, så det blir nok veldig behjelpelig, tror Jentoft.

LES OGSÅ: – Pokémon får oss ut døra

 

Krever tillatelse

Om du ikke ønsker at din plassering skal være tilgjengelig for Snapchat-vennene dine, kan du velge å skru funksjonen av. Da vil appen vil dele din posisjon med mindre du gir din tillatelse.

– Du må si ja til det, gi et samtykke. Du trenger ikke å fortelle alle hvor du er, du kan velge å la være, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, til VGTV.

Plasseringen din på Snapchat-kartet vil oppdateres hver gang du åpner appen, men kan ikke overvåke dine bevegelser direkte. Hvor ofte plasseringen din oppdateres avhenger av hvor ofte du sjekker appen.

– Posisjonsdeling er avskrudd som standard for alle brukere og er helt frivillig. Snapchattere bestemmer selv hvem de vil dele posisjonen sin med. Det er heller ikke mulig å dele posisjonen med noen som ikke allerede er vennen din på Snapchat. Majoriteten av samhandlingene på Snapchat foregår mellom nære venner, skriver en Snapchat-talsperson til Dagbladet.

Kommentarer til denne saken