(Tønsbergs Blad)

– Singelen «Skala» er retta mot barn og ungdom som kanskje ikke klarer å være seg selv. Samfunnet vårt er bygd opp som en skala fra 1–10 for hvordan livet ditt burde være, forklarer Tuva.

Den engasjerte skoleeleven har skrevet musikk så lenge hun kan huske, og nå kommer resultatet. I juni ga hun ut singelen «Skala».

Samfunnsengasjement

– Etter at jeg deltok i MGPjr begynte jeg å ta musikken mer seriøst og jobbe med tekster om det å være ung. Jeg skriver både om egne erfaringer og om hvordan jeg oppfatter samfunnet vårt, forteller Tuva.

Den reflekterte sekstenåringen er opptatt av spre bevissthet, og bidrar således med refleksjoner rundt dagsaktuelle tema.

Mange på min alder føler at de ikke får lov til å være seg selv, og må følge reglene andre setter. I dag handler alt om å ha høy status, mange venner, bra kropp og kule klær. Mange sitter igjen med følelsen av at hvis du ikke har alt dette så vil du ikke klare deg i livet, tror Tuva.

På låten «Skala» synger Tuva om skyhøye krav til både kropp og utseende. Nå oppfordrer hun barn og unge til å gi blanke i å leve på andres premisser, og være fornøyd med den man er.

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra flere som sier at de kjenner seg igjen og synes det er kult at noen er ærlige og forklarer ting slik det faktisk er. Hvis man tar samfunnets overfladiske krav på alvor er det lett å dra seg selv ned i søla, og da får man det ikke bra med seg selv. Man må lære å akseptere seg selv for den man er. Se deg selv i speilet og si «jeg er skikkelig bra!», oppfordrer Tuva.

SE OGSÅ: Kristoffer (14): – Det var litt mer enn plaster og skrubbsår (+)

– Gjør det meste selv

Tuva Finckenhagen bruker egne erfaringer når hun skriver tekster. Også låtskrivingen gjør hun helt på egen hånd.

– Hvis jeg får en sterk følelse av noe skriver jeg det ned med en gang, men det kan ta flere uker før hele teksten blir ferdig. Melodien blir til i etterkant, forklarer Tuva.

Hun synger inn tekst og melodi, spiller gitar og keyboard. Så settes det hele settes sammen på egen mac, i Tuvas hjemmestudio. Låten ferdigstilles hos Unlimited Productions, sammen med produsent Kenneth Eriksen.

Tuva er tydelig på hva hun vil. Singelen «Skala» er preget av Motown-elementer og disko.

 – Jeg går gjerne vekk fra den elektronikaen som preger mye av musikkbildet i dag.  Jeg har allerede laget 25 låter, og har lyst til å komme ut med et album i fremtiden. Det hadde vært kult, sier Tuva.

SE OGSÅ: Danser høsten inn: Nå får elevene det som de vil

Singelen allerede ute i strømmetjenestene

Og med ny singel følger også promotering.

– Singelen min ligger ute på Spotify, men jeg vil også bruke YouTube og Instagram.

Tuva Finckenhagen har gjort seg noen tanker om hvordan hun vil fremstille seg selv på internett.

– Jeg er opptatt av å spre en god latter med det jeg legger ut. Jeg blir veldig frustrert når jeg ser jenter som bare legger ut selfies med lite klær og masse sminke. Jeg vil heller legge ut morsomme tullebilder, forklarer hun.

Det er det mange som applauderer, og Tuva har i skrivende stund rett under tre tusen følgere på bildeappen.

– Det er helt fantastisk. Jeg får faktisk ganske mange komplimenter for kontoen min, og mange sier at de synes jeg er tøff som spiller på noe annet enn utseende. Jeg vil gjerne lære andre at det ikke er så farlig å drite seg ut – det går bra, sier Tuva.

SE OGSÅ: Dette synet fikk Jan Arild til å sperre opp øynene (+)