Arne Harald fra Gullhaug spiller trommer på årets norske album

TROMMIS: Arne Harald Foss fra Gullhaug er trommeslager i det fremadstormende bandet Jack Stillwater.

TROMMIS: Arne Harald Foss fra Gullhaug er trommeslager i det fremadstormende bandet Jack Stillwater. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kåringen førte til at bandet Jack Stillwater fikk stor pågang fra konsertarrangører.

DEL

HOLMESTRAND: Det er de veletablerte musikkbloggerne i Dust of Daylight, som via musikkbloggen.no har kåret Jack Stillwaters «The Farmer Trilogy» til årets beste norske album (ekstern lenke).

"Formidabel jobb»

«Jeg vet at dette albumet kommer til å følge meg resten av livet, og det er godt å tenke på. Terje Espenes og Jack Stillwater har gjort en så formidabel jobb at skiva vil stå som noe av det fineste som er gjort innen americanasjangeren her i landet til evig tid», skriver anmelder Johnny Wilhelmsen. Stein Torleif Bjella, Lucky Lips og Paal Flaata er noen av dem som må finne seg i å spille andrefiolin til bandet, der Arne Harald Foss fra Gullhaug er trommeslager. Også Erik Valebrokk har lagt merke til dem, og nevner bandet i samme åndedrag som David Bowie blant årets beste utgivelser.

– Dette er selvfølgelig veldig gøy, sier Arne Harald Foss.

– Det er jo generelt vanskelig å få plateomtale i dag, særlig siden vi ikke har noe apparat som pusher musikken vår. Så da dette kom, var det en anerkjennelse som var veldig moro å få, legger han til.

LES OGSÅ: Unnveig får sine drømmer oppfylt

– Stor pågang

Og hederen, fra forrige uke, har allerede gitt konkrete utslag:

– Samme dagen som Dust of Daylight-anmeldelsen kom, ringer plutselig spillestedene vi har forsøkt å booke oss inn på, og spør om vi kan komme og spille. Pågangen har vært stor de siste dagene, sier Gullhaug-mannen.

Foss jobber til daglig i helsevesenet i Oslo. Han og de andre bandmedlemmene har også små barn, og han forteller at musikken er en lidenskap som pleies litt i annen rekke.

BANDET: Foruten Arne Harald Foss, består bandet av Terje Espenes på vokal og gitar,
gitarist Morten Huseby og bassist Odd Inge Rand.

BANDET: Foruten Arne Harald Foss, består bandet av Terje Espenes på vokal og gitar, gitarist Morten Huseby og bassist Odd Inge Rand. Foto:

– Musikken bærer ikke noe særlig av seg, og vi spiller det vi «får lov til» av familiene. De siste årene har vi ligget på rundt 15–20 spillejobber i året, sier Foss, som har vært med i bandet siden 2009.

Under Holmestrand kulturfestival i fjor sommer ble det en spillejobb i hjembyen.

– Vi kommer gjerne tilbake. Jeg har spilt i litt forskjellige band i Holmestrand i oppveksten, og det er jo alltid litt mer skummelt å spille hjemme! Men også litt mer gøy, selvfølgelig, sier Foss, som i ungdommen spilte i The Inbetweens sammen med Andreas Gundersen, Jarle Jørgensen, Tom Erik Rønningen og Lars Gudmestad.

LES OGSÅ: 25 år på 12 tommer fra Vassås-paret

Om utvandringen

Plata han og bandet har fått anerkjennelse for, er av det spesielle slaget: Det er et trippelalbum, der alle sangene handler om norske emigranter til USA på 1800-tallet. Hver del ble gitt ut digitalt for seg før alt ble samlet på vinyl tidligere i år.

Bandet bekjenner seg til roots og americana-sjangeren. Albumet går kronologisk fra fortvilelse og nød i Norge, til overfarten og nytt liv og håp i USA.

Det merkes musikalsk.

– Ved å lage albumet i tre omganger, ble det mer ro i prosessen og vi fikk jobbet godt med oppbyggingen. Det er intensiteten preget av: Det begynner veldig akustisk, lavmælt og tungsindig i det «harde livet» her hjemme, så er det mer elektrisk, og til slutt er det veldig trøkk og går faktisk i dur – derav håpet, forklarer Foss.

– Neste målet nå? Vi tygger litt på muligheten om å ta med oss denne historien, reise over til USA og spille for det norskamerikanske miljøet der, røper Foss. Med etterkommere av 800.000 norske emigranter, kan det være muligheter for et stort publikum over dammen.

PS1! Albumet er spilt inn hos legendariske Kai Andersen i Athletic Sounds i Halden. Andersen kan vise til DumDum Boys, Seigmen, Di Derre og A-Ha blant tidligere kunder. Remastringen til trippelalbum ble gjort ved Beatles-berømte Abbey Road Studios i London. Lydtekniker Alex Wharton, som tidligere har jobbet med Radiohead og Paul McCartney, sydde sammen albumet for Jack Stillwater.

PS2! Bandet er også aktuelle med to låter til en kommende norsk storfilm. De får ennå ikke lov til å si hvilken film det dreier seg om.

Artikkeltags