Synnøve Finden og Tine inngår Jarlsberg-forlik

Julefreden har senket seg over navnstriden mellom Tine og Synnøve Finden.

Julefreden har senket seg over navnstriden mellom Tine og Synnøve Finden. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Synnøve Finden og Tine har inngått et forlik om bruken av varemerket «Jarlsberg». Begge selskapene frafaller erstatningskrav.

DEL

(Vestviken 24) En uke før saken skulle opp i tingretten, har partene kommet til enighet.

Finden gir seg

Forliket innebærer at Synnøve Finden ikke markedsfører eller distribuerer osteprodukter ved bruk av «jarlsbergost-type» eller lignende navn, ifølge Nationen.

Synnøve Findens krav om at Tines Jarlsberg-varemerke skal slettes eller kjennes ugyldig i varemerkeregisteret frafalles også.

LES OGSÅ: Tine vil nekte Synnøve Finden å bruke Jarlsberg-navnet

Selskapene er enige om å dekke saksomkostninger.

Tine reagerte da den nye osten «Kongsgård» fra Synnøve Finden ble presentert i begynnelsen av januar i år. Selskapet viste til at Jarlsberg har vært registrert som varemerke siden 1971.

Tine ba derfor om en midlertidig forføyning slik at Synnøve Finden ikke kunne selge osten med den eksisterende emballasjen.

Stammer fra Våle

Synnøve Finden mente å ha omfattende dokumentasjon av at «jarlsbergost» har vært brukt som betegnelse på den samme ostetypen i over 150 år, og at det er en typebetegnelse på samme måte som ostetyper som gouda, edamer eller cheddar.

LES OGSÅ: Synnøve Finden tapte Jarlsberg-saken – foreløpig

– Den nye osten fikk navnet Jarlsberg etter en sveitserostlignende type som ble laget ved flere ysterier i Vestfold på slutten av 1800-tallet. Opphavsmannen til denne var gårdbrukeren og meieripioneren Anders Larsen Bakke fra Våle (1815 – 99), ifølge Store Norske leksikon. (©NTB)

Artikkeltags