Gå til sidens hovedinnhold

Kontrastenes onsdag

Å være minister for både idrett og kultur, er som å stå i spagaten akkurat nå. Mellom misnøye og jubel.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kontrastene var påtakelig store mellom to koronautsatte «bransjer» den siste dagen i september.

Horder av kulturarbeidere fra hele kulturbredden, med munnbind og tomme utstyrskofferter, rullet på rekke og rad inn over gatene i Oslo og andre byer for å demonstrere mot at regjeringen har besluttet å avslutte kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og enkeltmannsforetak innen 1. november.

Det brenner et rødt lys over hele kulturlivet, noe som senere på dagen ble illustrert gjennom opplyste offentlige bygninger og installasjoner over hele landet. I rødt!

Kompensasjonsordningene har for mange tettet bunnen av en båt i lekk, nå frykter bransjen et ras av konkurser, og konsekvenser med langtrekkende negative virkninger for både utøvere og publikum. Kulturlivet skjelver.

LES Super-trompetisten gleder seg til å turnere igjen: – For meg som er vant til å være på farten, har det vært ekstremt rolige måneder

Motsatt kunne horder av de med joggesko, drakter og sportsutstyr slippe ut jubel og glede, dog begrenset av strengt regulerte faser, formaninger og en advarende pekefinger om å stenge ned igjen ved nye smitteutbrudd, før det fra 12. oktober blir et visst frislipp med kontakttrening også for voksne.

Altså store forskjeller denne siste dagen i september, fra fortvilet rop om overlevelse fra kulturfolket, til hurrarop for å kunne drive idretten sin igjen på tilnærmet normalt vis for aktive hobbyutøvere over det ganske land.

«Nå frykter bransjen for et konkursras»

– Det er av hensyn til at kommunene skal rekke å forberede seg at myndighetene har satt 12. oktober som oppstartsdato for å gjenåpne kontakttrening for voksne. Det sa kultur- og idrettsminister Abid Raja under en pressekonferanse onsdag. Raja som har fått mye kritikk og kjeft fra frustrerte spillere, ledere og ildsjeler under korona-nedstengningen for idretten, kunne endelig slippe opp litt.

Myndighetene gjør det også klart at kommuner og regioner som opplever økt smitte og lokale utbrudd, selv må vurdere om åpning kan skje og hvordan lokale tiltak kan hindre mer smitte.

LES Korona-tester 100- 150 personer i uka

Helt fritt fram er det dog ikke. Idretten selv har laget en fremdriftsplan i fire faser for hvordan trening og kamper kan komme tilbake til normalen.

Fra 12. oktober er det fase én som gjelder. Fra denne datoen er det også åpnet for inntil 600 personer på arrangementer utendørs. Grunnlaget det er laget flere faser ut ifra er et detaljert kart over alle idretter og utøvere i Norge.

Det har vært så mye snakk om fotball, men idretten består av langt mer enn bare det. Blant annet blir det nå åpnet for at alle de seks utøverne i Norge i bob kan trene på is fra 12. oktober. Det samme kan seniorlag med maks fem utøvere over 20 år i cheerleading.

Og mange andre!

LES Det ble dødball i 2020

Kommentarer til denne saken