Etter Heddas tale, ville kronprinsessen vite mer

TIL DE KONGELIGE: Hedda Wike holdt tale under kronprinsbesøket.

TIL DE KONGELIGE: Hedda Wike holdt tale under kronprinsbesøket. Foto:

– Jeg var ganske nervøs, men det gikk jo bra. Jeg fikk masse skryt fra kronprinsparet i etterkant, forteller leder av ungdomsrådet Hedda Wike.

DEL

Les talen til Hedda Wike her:

Kjære Deres Kongelige Høyheter, og kjære alle dere andre

Først og fremst må jeg få kunne takke for sist! Jeg var så heldig å få hilse på kronprinsparet i Slottsparken for to år siden, og derfor er det kanskje litt ekstra stas at kronprinsparet nå kommer hit; til den lille, nye kommunen vår.

Som ordføreren har nevnt tidligere ble vi i år en ny kommune, med det gamle navnet Holmestrand,  og selv om de voksne flest fremdeles ikke har kommet over debatten om kommunenavnet har ungdommen og ungdomsrådet tatt imot de nye mulighetene som kommer med denne sammenslåingen med åpne armer. For sammen med sammenslåingen kom også resultatene fra ung data undersøkelsen – viktige tall som trenger å bli hørt. Derfor ble kickstarten en konferanse med til sammen over 800 tilskuere, og ungdomsrådet fikk vist sin første samlede front.

Kjent for dere eller ikke, var et av de store funnene her at én av fem unge er ensomme. Det er et skyhøyt tall, men det er stor enighet om at det å komme seg ut av huset og ut i det sosiale vil ha stor innvirkning. Derfor ligger ikke ungdomsrådet på latsiden – vi er med å gjenopprette og opprette klubb i både Hof og Holmestrand, vi deltar og bestemmer aktiviteter i høst-, vinter-, og sommerferie, i tillegg til faste arrangementer som nattvolleyball og LAN, med over 170 deltakere på hver av eventene.

Deltakelsen er overveldende, men jeg skal ikke legge skjul på at det som imponerer meg mest er engasjementet og frivilligheten ungdommen selv er villig til å legge inn for å gjøre dette mulig – og det gir en drivkraft som er vanskelig å stoppe. Den gir rett og slett mersmak.

Jeg skal fortelle hva som er det beste, kjære kronprinspar, i Holmestrand kommune er vi ungdom så heldige at vi blir hørt. Vi endrer budsjetter, oppretter klubber og maser om busstilbud helt til politikerne skjønner at det er vi ungdom som kjenner ungdom best.

For selv om det noen ganger kan virke som vi ungdom ikke bryr oss noe særlig, er mine erfaringer det motsatte. Vi bryr oss om hverandre, vi bryr oss om lokalsamfunnet, vi bryr oss om landet vårt, og så blir vi ikke så rent lite stolte og glade når vi får så storfint besøk som i dag.

Derfor er det bare smil å se, og derfor er det bare det aller beste ved den fine, lille byen vår som har blitt vist frem – vi må sette vår beste fot frem ved en så sjelden og fantastisk begivenhet. Tusen takk for at dere er dere, så håper jeg siste del av turen blir minst like fin som den første.

Wike var også en av de sentrale personene i Holmestrand som ble invitert på gjenbesøk på Kongeskipet. Det var en spesiell opplevelse for Wike. 

– Kronprinsessen ba med flere av oss yngste inn i salongen, for hun er jo spesielt opptatt av ungdom, forteller Wike som ble sittende i over 20 minutter i samtale med Mette-Marit.

– Hun spurte meg om jeg kunne utdype mer angående noen punkter i talen min, spesielt den delen hvor jeg snakker om at vi opplever å bli hørt av politikerne. Alf Johan Svele ble så «sjokkert» at kronprinsessen trodde helt sikkert jeg bare la på for syns skyld, forteller Wike og ler.

Artikkeltags