Gå til sidens hovedinnhold

Kongehusekspert: – Skjønner det er fristende, men det er fy fy

Artikkelen er over 3 år gammel

Da Erlend Larsen ble invitert hjem til kong Harald på middag, «smugknipset» han desserten med mobilkameraet. Så delte han det på Facebook, selv om det sto i invitasjonen at det ikke var lov å ta bilder.

(Tønsbergs Blad)

Torsdag inviterte kongeparet blant annet alle de nyvalgte stortingsrepresentantene og regjeringen til høytidelig middag hos seg på Slottet.

Blant gjestene var det flere nyvalgte stortingsrepresentanter, blant annet tidligere stokkeordfører Erlend Larsen (H) fra Vestfold.

Han forteller at middagen, og rammen rundt, gjorde et sterkt inntrykk.

– Det er spesielt å få komme inn i et slott og bli tatt imot av blant andre kongen, dronningen og kronprinsen. Vi håndhilste før vi passerte fotografer og kom inn i matsalen. Matsal, eller spisesal, er ikke et dekkende ord. Slottet er fantastisk vedlikeholdt. Dette var en eksotisk opplevelse som flere bør få del i, sier Larsen.

Etter middagen la han derfor ut noen bilder på Facebook for å dele den store opplevelsen.

LES OGSÅ: Seks vet hva de skal drive med, én må vente til fredag

– Brudd på protokoll

Det skulle vise seg å være ugreit i forhold til takt og tone ved slike anledninger.

På spørsmål til Stortingets administrasjon om hva som er takt og tone ved slike begivenheter, får vi dette svaret på epost:

– Når H.M. Kongen inviterer til middag for stortingsrepresentanter legger Stortingets administrasjon ved noen retningslinjer representantene bes følge. Disse er utarbeidet i samarbeid med Slottet, og er nedfelt i Stortingets protokollhåndbok. Når det gjelder mobilbruk og fotografering er retningslinjene som følger:

  • Mobiltelefon må ikke benyttes under middagen
  • Det er ikke anledning til privat fotografering på Slottet

– Fy fy

Kjell Arne Totland, TV2s ekspert på kongehuset, utdyper hva som er praksis rundt dette:

– Jeg kan skjønne at dette er fristende, men det er fy fy. Før middagen er det vanlig at man blir gjort oppmerksom på slike ting. Det pleier også å stå på selve invitasjonen at det ikke er tillatt med fotografering, sier han.

Totland, som selv ved ulike anledninger har spist på Slottet, forteller om fantastiske rom.

LES OGSÅ: – Jeg føler dette som et klapp på skuldra

Han beskriver rommene som spesielle og vakre. Spisesalen har malt dekor på vegg og tak og det var dronning Sonja som i sin tid ønsket seg et servise som hentet opp elementer fra spisesalen. Dette serviset, som er laget ved Porsgrunn porselensfabrikk, er brukt ved hver middag på Slottet siden.

Men det å ta bilder av alt dette, er problematisk:

– Dette er brudd på vanlig etikette, sier Totland og legger til: – Man får vente til man møtes på Lorry etter middagen (en pub i Parkveien og ikke så langt fra Slottet, journ.anm.), sier han.

LES OGSÅ: Lene og Kårstein topper listen over de mest ivrige nettdebattantene fra Vestfold på Stortinget (+)

Selv om opplevelsen er stor, skal det altså ikke tas bilder. Totland forteller at om sommeren, når det er omvisning for turister på Slottet, blir det ettertrykkelig gjort oppmerksom på at det ikke er tillatt å fotografere.

Vurdere på nytt

Erlend Larsen forteller at han alltid har lagt ut bilder og delt hva han som politiker har jobbet med.

– Det stemmer at det på invitasjonen står at det ikke skal tas bilder. Disse bildene ble tatt veldig diskret, og ingen rundt meg følte ubehag. Det var flere andre som også tok bilder. Jeg har, også som ordfører, alltid delt og vært åpen på det jeg har jobbet med, jeg har forsøkt å forklare hvorfor beslutninger har blitt som de har blitt. Det er mange som følger meg, og som setter pris på denne åpenheten. Denne åpenheten vil jeg fortsette med som stortingsrepresentant, sier han.

På Facebook la han ut denne teksten sammen med bildene:

«I kveld var Stortinget og regjeringen invitert til middag på slottet. Kongen holdt en morsom tale, og stortingspresident Olemic Thommessen holdt en veldig god tale til ettertanke. Det var fire retter med bla laks til forrett, elgkjøtt til hovedrett og en dessert som slår det meste av det beste. Deretter mingling før kongen og dronningen gikk, da gikk noen av oss andre på Lorry :-) »

Larsen har gjennom lang tid delt mye på sosiale medier.

– Viktig å være åpen

– Denne åpenheten er jeg veldig opptatt av. Det er ikke alltid at pressen er opptatt av de helt lokale sakene, selv om de er viktige for de det gjelder. Da er det fint å dele om dette. Slike prosesser, også på Stortinget, vil jeg fortsette å dele og være åpen om. Jeg er ikke valgt inn for min egen del, men for å representere. Det å være transparent er viktig for meg. 

Han er likevel klar for å gjøre en ny vurdering om bildene fra Slottet.

– Det kan hende jeg denne gangen har truffet en grense jeg ikke burde gått over. Jeg skal derfor gjøre en ny vurdering og kanskje sletter jeg bildene, sier han.

PS: Da avisen sjekker Larsens facebooksider litt senere på dagen, er bildene og innlegget slettet fra Facebook.

Kommentarer til denne saken