Slik gikk det da 719 passasjerer og sjåfører ble kontrollert

GEBYR: Det var mange som fikk bot da vegvesenet holdt beltekontroller på bussene forrige uke. Bildet er fra en tidligere beltekontroll.

GEBYR: Det var mange som fikk bot da vegvesenet holdt beltekontroller på bussene forrige uke. Bildet er fra en tidligere beltekontroll.

Flere fikk bot da veivesenet sjekket beltebruken på bussene.

DEL

(Tønsbergs Blad) I forrige uke holdt Statens vegvesen en landsdekkende beltekontroll på bussene. På landsbasis ble 9552 passasjerer kontrollert. 206 av disse fikk et gebyr på 1 500 kroner for manglende beltebruk.

I tillegg ble 448 sjåfører kontrollert og fem sjåfører fikk gebyr for ikke å ha brukt belte.

LES OGSÅ: Skal sjekke om busspassasjerene følger loven

Det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding mandag.

I Region sør, som dekker fylkene Telemark, Buskerud, Vestfold og Agder, ble det kontrollerte totalt 719 busspassasjerer, hvorav 31 fikk gebyr. Ti av disse var i Vestfold, ifølge NRK.

I tillegg ble 37 sjåfører kontrollert, men ingen av disse satt usikret.

– Like naturlig i buss som i bil

– Bilbelte redder liv, og vi vil at det skal bli like naturlig å bruke det i bussen som i bilen. Gebyr er et virkemiddel for å vise alvoret av å ikke bruke belte, sier fungerende avdelingsdirektør Ida Bergene Kongsrud i Statens vegvesen.

Å bruke belte i buss er ikke bare viktig for egen sikkerhet, det hindrer også at du skader andre.

– Bussulykkene er få, men når de først forekommer er skadepotensialet stort. Sitter du uten belte risikerer du ikke bare å bli skadet selv, du kan også treffe andre passasjerer med en voldsom kraft. Flere av dem som har mistet livet i bussulykker de siste årene hadde overlevd dersom de hadde brukt belte, forklarer Kongsrud.

– Dette er noe vi legger vekt på i informasjonsarbeidet vårt.

Bruker ikke belte på grunn av vane

Ifølge veivesenet er Norge på verdenstoppen når det gjelder bruk av belte i bil, mye takket være målrettet arbeid med informasjonskampanjer og kontroller i mange år.

– Det er gledelig å se at flere bruker belte i buss etter at vi startet kampanjen i 2015. Grunnen til at de fleste ikke bruker belte i buss er fortsatt at de ikke har det inne som en vane. Mer informasjon, kontroller og muligheten for å få gebyr ser vi har en effekt og bidrar til å øke beltebruken, sier Kongsrud i pressemeldingen. 

Flere kontroller

Statens vegvesen vil fortsette å kontrollere beltebruk i buss.

– Oppfordringen vår er klar. Er det belte i bussen – bruk det! Da sparer du 1.500 kroner hvis du blir stoppet i kontroll. Og enda viktigere: Hvis det skjer en ulykke, kan du også spare liv, sier Kongsrud.

NHO Transport, Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet er Vegvesenets samarbeidspartnere i arbeidet med beltebruk i buss.

Artikkeltags