«Hvis den kvelden her skal bli fin, da må jeg ha litt kokain. Det eneste jeg trenger i kroppen det er kokain, kokain, kokain»

Dette er et av refrengene som skal synges av årets russ, og sette stemning i fester på busser, i parker og hjemme hos folk. Kanskje også i 17. mai-toget. En trendsetter? Betenkelig.

Det vil være mer enn naivt å tro at dette bare er lett underholdning, og en av mange «uskyldige» sangstrofer som handler om å være en happy russ. Sangen handler om at det er kult å bli høy på dop. Det er også naivt å tro at det kun er en sixpack eller to med øl, som skal sette årets russ i stemning. Den tiden er forbi.

Ulike former for dop florerer blant de unge, og den nevnte teksten med diskutabelt innhold er langt ifra den eneste som handler om dop, og som vil låte fra store høyttalere i årets russefeiring.

LES Tatt for ruskjøring to ganger på tre timer – prøvde å bite politibetjent i beinet

Det omtalte refrenget er hentet fra en russelåt som blant annet skal ljome fra en buss på Nøtterøy. «Fengende og edgy», mener russen selv, da de blir konfrontert med innholdet av Tønsbergs Blad.

Gutta har kommet fram til at det er ufarlig og bare gøy med innholdet så lenge de bare er russ. For russen skal jo kunne gjøre akkurat som de vil, helt frakoblet alt ansvar for det som skjer utenfor russedressen.

Ingen tar sånt noe seriøst, mener de. At de i sin umodenhet og trang til å være kule, ikke forstår at russelåter kan påvirke og være med på å skape eller forsterke trender også blant andre unge, er så sin sak, men da bør noen kanskje bruke litt utestemme.

«alt blir ufarlig og gøy som russ, også dop»

I det som skal være den villeste tiden så langt i livet for uniformert ungdom, skal det ikke mye fantasi til å tenke seg at utprøving av ulike narkotiske stoffer vil være en del av villskapen og den hemningsløse festingen, som skal blåse alle fordommer og advarsler vekk.

Alt skal være lov i disse ukene.

Da er det ikke langt fra å tenke at noen vil prøve eller la seg presse eller rive med når det synges gjentatte ganger til fengende og høy musikk at «det eneste kroppen trenger er kokain, kokain, kokain». Det kan være skummelt når alt blir ufarlig og gøy som russ, også dop.

LES Utreder ny videregående skole: – Umulig med to skoler i samme kommune

Fra før av vet vi at tilgjengeligheten og forsyningene er gode. Slik er det gjerne der det finnes et marked.

Beskrivelser som at dop flyter, og at det er enklere å få tak i noen gram kokain enn det er å kjøpe en sixpack med øl, bør ikke gjøre bekymringene mindre. Og dette handler ikke bare om russ, men akkurat nå er de med på å gjøre et økende problem mer synlig.

Vi vet fortsatt ikke hva som skjedde tvillingjentene i Spydeberg, men resultatet vet vi, og det bør være nok til at noen forteller russen hvor farlig årets russemusikktrend kan bli.