(Sandefjords Blad)

Det har vært flere nye klovneepisoder Sandefjord. Onsdag kveld ble en mann truet av en klovn med klovnemaske og kniv. Den første meldinga kom onsdag kveld, der en voksen mann ble oppmerksom på en klovn med kniv.

– Vi vet ikke hvor klovnen ble av. Da politiet fikk melding om at klovnen hadde en kniv i hånda, bevæpnet vi oss før vi lette etter ham, sier politiadvokat Torunn Hallenstvedt Siqveland.

Politiet dro raskt til svømmehallen, og lette i området der. Ingen klovner eller personer ble pågrepet.

Ba klovnen slutte å forfølge ham

Neste melding til politiet kom onsdag klokka 23.40. En voksen mann ble oppmerksom på at han ble forfulgt av en klovn. Denne episoden skjedde ved Orelund gravlund.

– Mannen snudde seg mot klovnen og sa «stopp, ikke følg etter meg», og da stoppet han. Mannen visste ikke hvor lenge klovnen hadde gått bak ham, sier Siqveland.

Også i dette tilfellet sendte politiet ut letemannskaper, men fant ingen.

Skremte skolebarn fra Store Bergan

Den tredje episoden skjedde torsdag morgen i 08-tida.

– Da ble flere barn fra Store Bergan skole skremt ved Rema-butikken på Thorøya. Her skal det ha vært hele åtte personer som skremte barna. De åtte var kledd som klovner, sier politiadvokaten.

Også denne gangen lette politimannskaper i nærområdet, uten å finne de skyldige.

– Vi ber barna om å gå sammen til og fra skolen

Rektor Gunnar Straand på Store Bergan barneskole sier at all omtalen i media om klovner, gjør at klovnene er en av de store snakkisene på skolen.

– De to barna som opplevde episoden, var skremt da de kom til skolen. Men de roet seg raskt ned, sier rektor.

Han sier at skolen ikke oppfatter episoden som dramatisk.

– Nei, vi oppfatter ikke det barna forteller om selve hendelsen, som veldig dramatisk. Ingenting tilsier at barna ikke er trygge langs skoleveien. Vi prøver å dempe alle rykter og eventuell angst. Vi oppfordrer barna til å gå flere sammen til og fra skolen, da er de tryggere. Mange foreldre følger også barna sine til skolen, og jeg tror flere vil bli fulgt til klovnesaken forsvinner, sier Straand.

LES OGSÅ: Klovn forfulgte 11-åring tirsdag kveld

Klovner risikerer å bli straffet

– Hva risikerer personer som kler seg ut som klovner og skremmer andre, politiadvokat Torunn Hallenstvedt Siqveland?

– De risikerer å bli siktet, tiltalt og straffet. Det er straffbart å skremme eller true andre.

– I Fredrikstad var det en person som slo til en klovn. Politiet i Østfold kalte det for «et berettiget slag». Kan man slå til en klovn som skremmer og/eller truer deg?

– Jeg vil anbefale at man kontakter politiet umiddelbart, og deretter drar raskt fra stedet. Selv om man ser en person som man oppfatter som truende foran seg, kan det faktisk være straffbart å være voldelig mot vedkommende. Dersom man føler seg truet og slår, kan det være nødverge dersom man gjør det for å verge seg selv, sier politiadvokaten.

Politiet: – Vi vil stoppe denne trenden

– Hva hvis klovnen har våpen?

– De samme reglene gjelder da også, sier Siqveland.

Hun er klar på at politiet ønsker å stoppe den trenden som man opplever i Sandefjord i øyeblikket, med flere episoder på veldig kort tid.

– Jeg håper at dette går over av seg selv ganske raskt, men politiet ønsker å få det stoppet så raskt som mulig. De vi får tak i risikerer å bli siktet for skremmende og plagsom atferd, sier Torunn Hallenstvedt Siqveland.