Gå til sidens hovedinnhold

NAF advarer vinterbilister: – Ikke pumpebrems

Artikkelen er over 3 år gammel

Mandag smalt det 10 ganger på en drøy time på E6 på Indre Østlandet. NAF lurer på om det skyldes at bilførerne holder fartsgrensen uansett vær.

(Østlands-Posten)

– Når det er glatt på veiene, gjelder ikke fartsgrensen. Farten må alltid tilpasses forholdene, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Fartsgrensene på norske veier er tenkt å angi høyeste maksimale hastighet som du som bilfører kan holde. Det er med andre ord ikke straffbart å kjøre saktere – værforholdene tilsier at du skal være mer varsom, slik det nå er meldt om i Vestfold onsdag.

– Selv med gode dekk og elektroniske hjelpemidler som antiskrens, så gjelder fysikkens lover. Kjører du for fort etter forholdene, vil du miste veigrepet, sier Sødal.

LES OGSÅ: Tar over Akterdekket og starter ny butikk i Stavern Fisk

Moderne biler er utstyrt med en rekke hjelpemidler for at du skal holde deg på veien, men hvis du kjører for fort på glatta, hjelper ikke engang antiskrens, antispinn og ABS-bremser deg hvis du er uheldig eller uforsiktig.

Mange har dessuten ikke lært seg hvordan de i praksis fungerer.

– Den gamle lærdommen om å tråkke inn kløtsjen og pumpebremse, gjelder ikke på nyere biler. På en nyere bil skal du ikke trå inn kløtsjen, men la systemene jobbe og bruke rattet til å styre, rådgir Nils Sødal. – Og når ABS-bremsen begynner å bråke og riste, må du bare fortsette å trykke. Det er ikke noe galt, men bremsene som fungerer som de skal, fortsetter han.

LES OGSÅ: Utlyser krevende stilling: – Vi søker vel egentlig supermann – eller superkvinne 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.