(Østlands-Posten)

1. mars innføres strammes nemlig reglene inn om at du som bileier er lovpålagt å ha forsikring på ditt kjøretøy. Målet er å få ned risikoen for å møte uforsikrede biler i trafikken, havne i uhell med slike, og sitte igjen med regningen.

Beregninger fra forsikringsselskapene viser at det ble utbetalt over 100 millioner kroner etter uhell der uforsikrede biler var involvert, eller der kjøretøy stakk av etter ulykker. Det er penger som du, og alle andre som har forsikring, må dekke inn, gjennom høyere årlige forsikringspremier. 

– Nå vil det koste eierne 150 kroner døgnet i straffegebyr å kjøre uten forsikring for en personbil. Det vil bli svært kostbart å droppe bilforsikringen, nesten 5.000 kroner måneden. Enten tegner du forsikring nå, eller så bør du avskilte bilen din, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Det var Stortinget som september i fjor vedtok den nye gebyrordningen, og nå forventes det at antall uforsikrede biler vil gå drastisk ned.

LES OGSÅ: På bare ett år har den nye bygningen sunket åtte centimeter – nå følger de nøye med 

I tillegg til å måtte betale gebyrer for manglende forsikring, kan du også etter 1. mars sitte igjen med en millionsmell dersom du er skyld i en ulykke og kanskje skader noen, og ikke har forsikring. Et nytt straffegebyr gjør at den som har skylden må betale tilbake til Trafikkforsikringsforeningen, der de skadde får erstatning.

– Det er helt uforståelig om noen heretter tør å ta den risikoen det er å kjøre å kjøre rundt uten forsikring. I verste fall kan man ende opp med erstatningskrav i millionklassen hvis en forårsaker en ulykke med personskade, sier Opedal.

Skal du unngå gebyrer må du enten forsikre eller avskilte kjøretøyet innen 1. mars.

Slik er satsene for straffegebyr pr. døgn uten forsikring:

■ Moped, traktor, motorredskap og veterankjøretøy: 50 kr.

■ Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, beltemotorsykkel og snøscooter: 150 kr.

■ Buss og lastebil: 250 kr.