I fjor lanserte Skoda sin første «ordentlige» SUV, store Kodiaq, som umiddelbart ble en kjempesuksess. På samme oppskrift kommer nå lillebror Karoq – en slags krympet Kodiaq, men med smartere seteløsninger og mulighet for digitale instrumenter. Begge bilene bygges på den nye MQB-plattformen til Volkswagen-konsernet.
Med etterfølgeren til Yeti, nye Karoq, ønsker Skoda å øke sine markedsandeler i Norge og resten av Europa. Designet er, ifølge produsenten selv, inspirert av tsjekkisk krystall- og glassproduksjon og skal bidra til et elegant uttrykk. Vinklede hjulbuer og kraftige beskyttelseslister fremhever SUV-egenskapene.
Den kompakte SUV-en måler 4,38 meter i lengden og deler teknikk med kusinen Seat Ateca, som også produseres i Tsjekkia.
Skoda-ingeniørene har til tross for kompakte ytre mål, lykkes med å lage en SUV med en av klassens romsligste kupèer, og ikke minst god beinplass.
LES OGSÅ: Stor interesse for nye Skoda Karoq
Supre interiørløsninger
Med nye Karoq går altså Skoda Yeti ut av programmet, en modell som ikke slo an i Norge. Noen av Yetis fortrinn var imidlertid det fleksible baksetet. Og her skuffer ikke Skoda sine gamle kunder – du kan få det samme Varioflex-systemet med tre enkeltseter til Karoq.
Setene kan skyves individuelt i lengden, legges ned enkeltvis, vippes forover eller tas helt ut. Også selve setevinkelen kan justeres. Dette er jo nesten som en fleksibil.
Alle justeringsmulighetene har heldigvis ikke gått utover komforten – baksetet er behagelig polstret og byr, på lik linje med forsetene, på god støtte. Seteryggen på passasjersetet foran kan felles ned for transport av ekstra lange gjenstander.
På ekte Skoda-vis står de smarte løsningene i kø. I armlene bak er det eksempelvis to koppholdere, foran girspaken kan du lade telefonen din trådløst og baksetet er utstyrt med «flybord» og nettbrettholdere. Andre praktiske detaljer er hanskerom med kjøling, lastekroker i bagasjerommet, isskrape i tanklokket og paraply under passasjersetet.
Bagasjerommet er på 521 liter. Når bakseteryggen legges ned, økes volumet til 1.630 liter.
(saken fortsetter under bildeserien)
Test av nye Skoda Karoq
Digitalt førermiljø
Som første Skoda får Karoq heldigitale instrumenter i løpet av året. Og det er ikke snakk om noe utdatert ræl – konfigurasjonsmulighetene vil bli like bra som hos konsernslektningene fra Volkswagen og Audi, lover produsenten. Med fire ulike grafiske instrumentvisninger å velge mellom, kan dette blir et ekstra spennende førermiljø.
Betjeningen er ellers som Skoda-er flest; enkel og oversiktlig, her finner du fort ut av funksjonene. Den opplevde kvalitetsfølelsen er høy, men hvis du går interiøret nærmere i sømmene, vil du finne noe hardplast her og der.
Infotainment-delen styres via en stor berøringsskjerm, hvor du kontrollerer funksjoner knyttet til underholdning og bilens øvrige innstillinger.
Connect-systemet gir tilgang til fjernstyring av utvalgte funksjoner via smarttelefonen. Bilen kan også selv melde fra til verksted når det er tid for service. Nødanrop meldes automatisk om det skulle oppstå en ulykke, men kan i tillegg aktiveres manuelt via en egen SOS-knapp.
LES OGSÅ: Skoda beste kjøp, men Volvo vinner stor stasjonsvogntest
Moderne motorer
Karoq lanseres med to bensinmotorer og to dieselmotorer. TSI (bensin) leveres med 1,0 liter/115 hk eller Volkswagens nye 1,5-liter (150 hester). Dieselmotorene har 115 og 150 hestekrefter fra henholdsvis 1,6 og 2,0-liters slagvolum. Senere i år blir Karoq også tilgjengelig med 190 hester.
Alle motorer er direkteinnsprøytede turbomaskiner med start/stopp-teknologi og regenerering av bremseenergi. Noe hybridmodell er imidlertid ikke varslet i overskuelig fremtid – Skoda leverer verken hybrider eller elbiler ennå.
Tsjekkeren tilbys med et rikt utvalg førerassistansesystemer som det ikke er plass til å gå nærmere innpå her, men som alt i alt gjør kjøringen mer komfortabel og sikker. Skoda Karoq har tillatt tilhengervekt på inntil to tonn.
LES OGSÅ: Skoda Superb "med alt": Stor, fornuftig – og sprek
Automatisk 4WD
Firehjulsdriften har elektronisk styrt flerplateclutch og kobler seg automatisk inn ved behov. Høy bakkeklaring, et stivt karosseri og flere assistentsystemer for offroadkjøring gjør Karoq godt egnet for litt tøffere kjøring.
Dynamisk understellregulering gir deg valget mellom komfortabelt, sportslig, normalt eller individuelt kjøreoppsett.
På veien oppleves bilen mindre duvende enn Kodiaq, men også Karoq er vektet mer mot komfort enn sportslighet. Sikkert klokt, med tanke på kundenes ønsker og behov i denne klassen. Styringen er rask og presis. Vi kjørte 150 TDI med DSG automatgir, en fin drivlinje til denne bilen.
Skoda har forlatt lavprissegmentet, men har likevel et svært konkurransedyktig produkt i nye Karoq. Denne SUV-en har det meste som skal til for å kunne havne på listen over de mest populære bilene i år.
LES OGSÅ: Noen bileiere har det litt bedre enn andre i regnet...
TEKNISKE DATA:
• Testet modell: Karoq 2,0 TDI 4x4 DSG
• L/B/H (meter): 4,38/1,84/1,60
• Motor: 2,0 diesel/150 Hk/340 Nm
• Ytelser: 0-100 km/t: 9,3 sek. Toppfart: 195 km/t
• Forbruk: 0,52 l/mil. CO2: 137 g/km
• Pris (kr.): Fra 322.900. Testet bil: 562.100 (inkl. ekstrautstyr).