(Vestviken 24)

En undersøkelse gjennomført av Norfakta viser at 70 prosent av norske bilister ikke etterfyller sommerspylervæske på tanken ved dekkskifte om våren.

– Med vinterspylervæske på tanken om sommeren klarer ikke bilføreren å vaske frontruten tilstrekkelig, forklarer laboratoriesjef Sølvi Bårnes i Wilhelmsen Chemicals, som holder til på Kjøpmannskjær på Nøtterøy, i en pressemelding.

– Årsaken er enkel, i Norge kan vi få så kaldt vintervær at vi trenger en stor andel frostsikringsvæske i vinterspylervæsken uten at den fryser på ruter og glass. Frostsikringen gjør at den store andelen med pollen og proteiner fra insekter i sommersmusset tørkes ut og i praksis blir sittende fast på frontruten, forklarer Bårnes videre.

I praktiske forsøk klarer faktisk ikke vinterspylervæsken å fjerne insektene fra frontruten, selv etter 17 spylinger. I tillegg er såpen eller tensidene tilpasset vintersmuss som veisalt, olje og forurensning og ikke tilpasset sommersmusset som har et helt annet innhold. Rengjøring av sommersmuss med vinterspylervæske har derfor en dårlig effekt. Smuss fjernes ikke, men dras utover ruten og reduserer dermed sikten ytterligere.

Tre prosent har opplevd nestenulykker

Når norske bilførere blir spurt så svarer de at det er viktig at spylervæsken ikke fryser (86%) og at den vasker (83%) skikkelig.

– Når det kommer til praksis så bytter svært få bilførere spylervæsken etter sesongen, forklarer Morten Fleischer, markedssjef i Wilhelmsen Chemicals videre.

Det er nok en del av årsaken til at den samme undersøkelsen viser at tre prosent har opplevd nestenulykker på grunn av manglende sikt og at dessverre like mange har blitt involvert i reelle ulykker. Hele sju prosent av bilførere i aldersgruppen 18–39 år har vært involvert i ulykker på grunn av dårlig sikt. Hele 80 prosent av all sanseinformasjon ved bilkjøring kommer fra synet og det understreker viktigheten av helt rene frontruter, understreker Fleischer. Temaanalysen «jeg så han ikke» til Transportøkonomisk institutt konkluderer med at sikthindringer har vært medvirkende til ulykker, høst og vinter. Etter å ha spylt frontruten så skal den høye andelen med såpe i sommerspylervæsken gi klare og rene frontruter.

Bytt spylervæske samtidig med dekkskifte

– Sommerspylervæske har vært på markedet noen år nå og begynner å bli mer kjent. Undersøkelsen viser imidlertid at kun 30 prosent bytter til spylervæske tilpasset sesongen. Det er nok manglende informasjon om forskjellen på sommer- og vinterspylervæske som er årsaken til at norske bilførere ikke er mer bevisst hvilken spylervæske de har på tanken, forklarer Fleischer. Folk er imidlertid opptatt av sikten, så her må bransjen bære ansvaret for at det er formidlet for lite kunnskap. Den enkleste huskeregelen er å helle på ny spylervæske samtidig med dekkskiftet, da er du klar for sesongen både med grep og sikt, avslutter Fleischer.