Nå er det snakk om den lokale varianten av ketchupeffekten. Det vil si når noe lenge har stått og stanget imot, men som plutselig løsner med et digert splash. Det kommer alltid litt overraskende, og kan lett bli for mye.

Vi mener ikke at denne effekten er for mye, men det hjulet som forsiktig begynte å rulle igjen i juni, har kommet i kraftig medbakke. Nå er plutselig alt mulig. Et godt bilde på det er den hastige åpningen av fjordhotellet. Dette hotellet må være det mest seiglivede i Norge.

Siden 1985 har det vært utallige optimistiske åpninger og like mange triste øyeblikk da rullgardina har gått ned igjen. Nå er det atter en gang lys i vinduene og skrammel med kopper og kar på kjøkkenet, og ingenting gleder byen mer enn å ha et hotelltilbud tilbake på menyen.

Det er bare å ønske de seks damene velkommen og masse lykke til.

Men det er bare en liten del av en rikholdig meny som holmestrandinger og alle andre kan glede seg over at er tilbake eller på trappene. Koronaen er langt på vei jaget av sted, og bobilturister fra Ålesund har allerede skrytt av fasilitetene i byen. Og nå skjer det brått mye.

LES Seks driftige damer skal drive fjordhotellet videre: – Skal være et sted med energi og sjel

«Gamle bryggekanten» er allerede åpnet etter at nye drivere har pusset opp og forberedt i flere uker. Det samme er Båthuset og de andre faste stedene, som også har rukket å tilby underholdning til serveringen. Men uten å legge en demper på aktiviteten til eksisterende steder, er det knyttet ekstra stor spenning til åpningen av byens nyeste spisested og uteservering på brygga, som på mange måter kompletterer kvartalet, som også huser flere nye tilbud for varehandel og velvære.

Åpningen er kun få dager unna, og mange venter i spenning.

«Nesten aldri har det gått likar no, enn no»

Et minimarked på brygga lørdag markerer med all tydelighet at folk nå kan møtes i større sammenhenger, og enda større blir det i Eidsfoss der den første festivalen på aldri så lenge allerede er i gang på fredag, men med rosina i pølsa lørdag når trønderrock inntar den splitter nye scenen med rai rai. Og nesten aldri har det gått likar no, enn akkurat no.

Det er verdt å berømme ildsjelene i Eidsfoss for en klokkertro på at de skulle kunne klare å arrangere festival på tross av mørke koronaskyer som har kommet og gått, og for at de ved hjelp av rause tilhengere har klart å skrape sammen nok penger til å få bygget sin flotte nye scene akkurat som de ville ha den.

LES – Se, så fin scene!

Det fortjener en festival, som sikkert kunne samlet over tusen publikummere, men 600 ganger to, er heller ikke verst i disse tider. Været vil bidra til suksess.

For det er midtsommer, og hele Holmestrand pulserer og puster igjen!