Med to års pandemi og reiserestriksjoner har det vært magert med handel over grensen og i tax-free-butikkene. Strømstad har nærmest blitt lukket og lagt ned, mens koronaen har betydd en kraftig oppblomstring av varehandelen her hjemme. Butikker og pol har midlertidig ansatt flere, og har hatt Klondyke-liknende tilstander.

Ikke rart det når mellom 15 og 20 milliarder kroner vanligvis legges igjen i Sverige.

Organisasjonen Virke har blant annet sagt at det kunne vært cirka 8.000 flere arbeidsplasser dersom denne handelslekkasjen kunne vært varig sterkt begrenset. Pandemien var en mulighet til endring, men ingen politisk vilje er synlig til å gjøre noe som helst med det faktum at norske arbeidsplasser forsvinner i et stadig større volum av svenskehandel. En antakelse fra Jarlsberg ettersom pila for matvareprisene her hjemme kun peker en vei:

Lekkasjen kommer bare til å bli større uke for uke.

Er det fortsatt penger å spare på grensehandel? Svaret er opplagt, men spørsmålet er stilt av mange, og før påske gjorde Nettavisen en grundig sjekk av varer i en av de største butikkene i Charlottenberg, Hypermat. Satt opp mot prisene på Meny her hjemme er det heller ingen tvil. Dersom det handles med selektiv strategi, er det også mer å spare.

«På folkemunne er det bare halva priset»

Etter det Nettavisen regnet ut havnet den totale prisen på en toppet handlevogn med et variert utvalg hos Hypermat på 3.509 kroner, mens prisen på den omregnede «Meny-handlekurven» ble 6.580 kroner. 87 prosent dyrere, og ikke langt fra det som sies på folkemunne, om handelen, «köp för halva priset».

Så er det selvfølgelig ikke gratis å komme seg til Sverige, og det er begrensninger i kvoter og toll, men en tur på Systembolaget i Strømstad på en lørdag viser med all tydelighet at kvotene har mest med teori å gjøre. At en tollfri handel stopper ved 3.000 kroner tar også de fleste med et likegyldig skuldertrekk der de lesser fulle sine store handlevogner.

I påsken var det fullt kjør igjen, både i butikker og på serveringssteder.

Stengte grenser, bortfall av taxfree og restriksjoner på restaurantvirksomhet ga et kraftig omsetningshopp for dagligvarebransjen og salg av alkohol i Norge i 2020 og 2021. Statistisk sentralbyrå har beregnet at grensehandelen var på rundt 2 milliarder og 2,5 milliarder kroner disse to årene.

Nå er vi på god vei igjen til å tidoble omsetningen utenfor egne grenser.

Men det er tydeligvis slik våre folkevalgte på Løvebakken vil ha det ettersom ingen gjør noe med det. Og det gjelder alle politiske farger.

Dette er et ikke-tema!