Jula er ei tid for å senke farten og være sammen. Det er en tid for å nyte late fridager, deilig mat og kjære juletradisjoner.

De aller fleste av oss har det godt. Vi har det vi trenger, og vi har folk rundt oss som vi bryr oss om.

Men slik er det ikke for alle.

Mange har fått det veldig trangt økonomisk nå. Folk med helt vanlige lønninger kjenner at det er lite igjen og de som er alene om alle utgifter, har det enda vanskeligere.

Mange har også kommet til landet vårt og skal feire sin første jul her, fordi de ikke lenger kunne bo trygt i sitt eget land. Kanskje har de måttet reise fra en mann, sønn eller pappa som må være igjen og krige. Kanskje har de måttet reise fra familiene sine.

Og mange har mistet noen av sine kjære.

Kontrastene mellom de som har og de som ikke har, har blitt større og større de seinere årene i landet vårt.

Da er det viktig at fellesskapet vårt stiller opp.

Både det store fellesskapet i landet vårt, men også de små fellesskapene lokalt i kommunen vår.

De ansatte i NAV fortjener en ekstra stor og varm takk på tampen av dette året.

De kastet seg rundt og gjorde en stor jobb slik at stortingsvedtaket om ekstra penger til alle som får sosialhjelp, ga penger på mottakerkontoene allerede få timer etter at vedtaket ble fattet i Oslo. Jeg tror kanskje NAV Holmestrand satte norgesrekord i å omsette vedtak til praksis, og dette var utrolige viktige penger å få på kontoen i litt tid før jul for de som mottok de.

De ansatte på NAV har også gjort en solid jobb sammen med Voksenopplæringen, skoler, barnehager og mange frivillige for å ta godt imot alle de som har kommet fra Ukraina og til oss i år.

Det er også noen som ikke gleder seg til jul og kanskje føler ekstra på ensomheten av ulike årsaker. Denne høytiden oppleves kanskje som den aller vanskeligste å grue seg til, fordi alle andre ser så glade ut og har noen å feire med.

Jeg er så glad og takknemlig for at vi har hjertevarme frivillige som arrangerer julegaveinnsamlinger, som inviterer til julaftenfeiring sammen, som deler ut matkurver og matposer og som holder kontakt med medmennesker de vet har det litt ekstra tungt i jula.

Veit du om noen som kunne trengt deg? Ta kontakt med dem og spør, for ingen skal behøve å være alene.

I år har vi feiret Frivillighetens år over hele landet vårt.

Min påstand er at uten frivilligheten ville vi vært et langt fattigere samfunn og vi ville tape stort på det - alle sammen.

For hvem skulle da være trenere for fotballen eller turninga til ungene dine?

Eller sørget for at det viktige arbeidet som Røde Kors, Sanitetsforeningene og Frivilligsentralene våre gjør? Og hvem skulle tatt ansvaret for å sitte i FAU på skolen eller barnehagen eller ta lokalpolitiske verv?

Heldigvis er det å ta på seg slik oppgaver og verv, også utrolig givende for deg selv. Du får virkelig føle på ansvaret og gleden ved å gjøre en forskjell for andre.

Være til nytte. Bety noe for andre.

Ved å yte frivillig innsats, er du med og skaper fellesskap og lager arenaer hvor folk kan være sammen. Kanskje gjør du at noen slipper å sitte hjemme alene alle dager i uken. Kanskje skaper du et trygt «friminutt» for noen som ikke har det bra hjemme. Og kanskje bidrar du til at fotballaget klarer å prestere som et lag.

Den frivillige innsatsen i kommunen vår er betydelig – og den har alltid plass til og behov for flere.

Så til alle dere som frivillig stiller opp, time etter time, i regn og solskinn, ukedag som helgedag – tusen takk for den innsatsen dere gjør for andre! Dere fortjente virkelig et helt års feiring av arbeidet deres!

Nå senker snart julefreden over oss alle.

Jula er kanskje først og fremst barnas høytid og det er herlig hvordan du nesten kan se at det kribler av julegleder i magen på de små.

Hele høytiden er jo også tuftet på et barn som kom til verden i en stall.

Julebudskapet om at vi skal være gode mot hverandre, åpne døra for hverandre, ta hverandre inn i varmen og dele det man har, fungerer like godt nå som det gjorde for over to tusen år siden.

Jula er tid for fellesskap.

Jeg vil gjerne få avslutte med å ønske dere alle en fredelig julehøytid og et riktig godt nytt år!