Gå til sidens hovedinnhold

Jula sniker seg innpå

Noen ergrer seg, andre gleder seg. For nå er det (snart) jul igjen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er 72 dager til jul, og tilbudene blir flere for hver dag i butikkene. Mange stønner over at juleforventningene blir ødelagt ved at julevarene er å få kjøpt før båten er satt på land, og påstander om at jula bare kommer tidligere for hvert år har vi hørt før.

Men stemmer det?

Nasjonalbiblioteket tok i fjor tak i påstanden, og gikk grundig til verks for å teste om teorien, at jula begynner tidligere for hvert år, faktisk stemmer.

LES Holmestrand Utvikling: Selger alle næringslokalene i bibliotekkvartalet

Med søkerordene «julegave», «julepresang» og «julepynt» gikk de inn i sitt digitale avisarkiv for årene 1950, 1960, 1970, 1980, 1990, 2000, 2010 og 2019 for å se på utviklingen fra september til november. Naturlig nok var treffene lavest i 1950, men også dette året var det noen tidlige juleannonser.

Biblioteket fant ut at der jul var nevnt, var det oftest i forbindelse med Sjømannsmisjonens innsamling til norske sjømenn i utlandet, der oppfordringen var å spleise på sjømannspakker, som inneholdt litt mat, en gave og en hyggelig hilsen. Det tok tid å sende pakker over halve jordkloden i 1950, så det var viktig å være tidlig ute.

Undersøkelsen viser at ordet «julegave» er ordet som oftest har vært brukt, og at det i september og oktober opp gjennom årene er en stadig høyere andel av julebudskap.

LES Stor lokal handleøkning i Holmestrand kommune

Så om ikke jula starter tidligere for hvert år, er det ingen tvil om at markedsføringen har økt i takt med tiden, og at den massive påvirkningen allerede fra september får oss til å føle at jula er nær.

Kommentarer til denne saken