Det er 72 dager til jul, og tilbudene blir flere for hver dag i butikkene. Mange stønner over at juleforventningene blir ødelagt ved at julevarene er å få kjøpt før båten er satt på land, og påstander om at jula bare kommer tidligere for hvert år har vi hørt før.

Men stemmer det?

Nasjonalbiblioteket tok i fjor tak i påstanden, og gikk grundig til verks for å teste om teorien, at jula begynner tidligere for hvert år, faktisk stemmer.

LES Holmestrand Utvikling: Selger alle næringslokalene i bibliotekkvartalet

Med søkerordene «julegave», «julepresang» og «julepynt» gikk de inn i sitt digitale avisarkiv for årene 1950, 1960, 1970, 1980, 1990, 2000, 2010 og 2019 for å se på utviklingen fra september til november. Naturlig nok var treffene lavest i 1950, men også dette året var det noen tidlige juleannonser.

Biblioteket fant ut at der jul var nevnt, var det oftest i forbindelse med Sjømannsmisjonens innsamling til norske sjømenn i utlandet, der oppfordringen var å spleise på sjømannspakker, som inneholdt litt mat, en gave og en hyggelig hilsen. Det tok tid å sende pakker over halve jordkloden i 1950, så det var viktig å være tidlig ute.

Undersøkelsen viser at ordet «julegave» er ordet som oftest har vært brukt, og at det i september og oktober opp gjennom årene er en stadig høyere andel av julebudskap.

LES Stor lokal handleøkning i Holmestrand kommune

Så om ikke jula starter tidligere for hvert år, er det ingen tvil om at markedsføringen har økt i takt med tiden, og at den massive påvirkningen allerede fra september får oss til å føle at jula er nær.