HOLMESTRAND: – Jeg setter veldig stor pris på all mat og godteri som kommer inn på Loppa, til julesendinga. Men jeg får også ganske mye mat som er utgått på dato, for flere måneder siden og opp til to år. Sånn mat kan jeg jo ikke gi bort.

Det skriver Loppa-sjef Sidsel Askerud på Facebook. Hun har i mange år stått for hjelpesendinger til trengende familier i Litauen. Omtrent like lenge har hun irritert seg over hva enkelte får seg til å «donere».

Kan gi toll-trøbbel

– I forrige uke måtte jeg og en medhjelper kaste flere bæreposer med mat som var utgått på dato. For det første, synes jeg at folk ikke bør gi bort ting som de ikke selv vil spise eller bruke.

– Men det handler også om at jeg ligger tynt an hvis jeg blir stoppet i tollen med gammel mat. Da kan de finne på å åpne alt annet også, sier Askerud, som pakker inn et stort antall julegaver til hjelpesendingene hvert år.

I sommer reagerte hun på at folk stadig «dumper» ubrukelige ting på fortauet utenfor butikken hennes. Det verste hun har mottatt, forteller Askerud, er skitne bleier og blodige bind.

Mange gode givere

– Jeg vet ikke hva som går av enkelte, annet enn at noen vil slippe å kaste ting selv. Nå tar jeg bare inn ting fra folk jeg kjenner, sier Askerud.

Hun passer på å skryte av mange gode givere i Holmestrand og omegn, som bidrar med alt fra hjemmestrikk til leker og søtsaker.

– Men de trenger ikke mer dritt i Litauen. Det har de nok av, fastslår Askerud.

LES OGSÅ: Bjørn reddet «Loppas» jul