Helt egen jul er best

«En skulle vøri fire år i romjul». Ja, kanskje skulle en vøri det.

DEL

MeningerFor det kan virke som om Alf Prøysens måte å glede seg til jul på, og feire jul og romjul, er det som er JULA med store bokstaver i Norge. Og visst er det koselig med Hedmark-dialekten fra steinrøysa nedi bakken, og det enkle budskapet fra visesangen, om juleforberedelser med vasking av golv og bæring av ved, spenningen, nissen som bodde på låven og sjølve julekvælden. Men så er nå væla blitt litt mer enn bare fire vegger og et varmt bæssmorfang, slik det kunne synes som det var overalt på 50-tallet. Jul i dag er omtrent som dagene ellers i året. Veldig mangfoldig både i mat, skikker, konflikter, krangler og ønsker for hvordan kvelden skal tilbringes.

Det kanskje sterkeste fellestrekket med julefeiringen anno 2019, er at vi ønsker en jul akkurat som vi selv vil ha den, individuelt tilpasset livsstil, familiesituasjon og trender. Jula, som alt annet er helt klart i endring, selv om tradisjonene også er sterke. Fortsatt kan du henge den håndskrevne ønskelisten din på stabburet i forvissning om at nissen svinger innom på vei til nisseverkstedet, der gavene lages. Men du kan også sende en mail til bestemor med linker til hva du vil ha, med håp om at hun har nok kreditt igjen til en kjapp netthandel.

«En kabal å få dine og mine til å gå opp»

De siste årene har antall kvadratmeter boareal for mange blitt mindre. Leiligheter overtar for eneboliger, mens storfamilien hos mange har blitt større. Det er en kabal å få dine og mine til å gå opp, og det er kanskje ikke ønskelig heller at alle skal feire sammen. Dette gjelder i alle samfunnslag. Vi kan ifølge Se og Hør lese at kongefamilien dropper å invitere Durek Verrett med på familiehøytiden på Kongsseteren, men at Ari Behn møter som før, sammen med Märtha Louise og ungene. Kan Kongen, ja så kan også andre.

Endringene er store også når det kommer til maten. Riktignok er ribbe og pølse fortsatt favoritten på de fleste bord julaften, men pinnekjøtt og torsk står også sterkt langs kysten i vest og nord. En undersøkelse Matprat gjorde i fjor viser at desember er den måneden det selges mest Grandiosa Pizza, noe som antas at skyldes behovet for noe lettvint i førjulshektiske dager. Stadig større innslag blir det også av behovet for å ha alternativer til vegetarianere og veganere, og faktisk selges det også mye halal lam til jul. Jul har blitt så mye. Til glede, og til mye annet. For nordmenn, men også for veldig mange andre. Sist vi undersøkte var det registrert 68 nasjonaliteter med adresse i Holmestrand kommune. Det betyr at Prøysens jul blir utfordret både på innhold og gjennomføring.

God jul fra lokalavisen din enten du feirer på den ene eller andre måten.


Artikkeltags