Gå til sidens hovedinnhold

Jo takk, det rusler og går

Det nærmer seg klemmetid igjen for flere enn bare de som er vaksinert på sykehjemmene. Men før det anbefaler vi å ta en rusletur, enten det er på fritiden eller i jobbtid. Frisk kald luft klarner hodet og letter på følelsen av innestengthet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi kan ikke lenger være sammen som før. Snart har det gått ett år siden vanlig sosial omgang var det naturlige. Mye skjermtid, og digital kommunikasjon, var det også før 12. mars, men nå har det blitt normalen for alle, i alle aldre, og i alle sammenhenger, enten man liker det eller ikke. Og det sliter på.

For noen begynner det å bli uutholdelig, og det snakkes mer og mer om slitasjen som går på psyken og helsa løs.

Heldigvis er kreativiteten stor når det gjelder å finne nye måter å omgås på, kommunisere på og på alle mulige andre måter vise at vi bryr oss. Kriser kan også gi nye muligheter som man til vanlig ikke tenker på, men som oppstår fordi vi er nødt til å gjøre ting annerledes og legge om på de normale rutinene våre.

LES Årets bedrift 2020: – Prisen deles ut 15. april

Ruslemøter er ikke noe nytt. Men å bruke parken, landeveien eller naturen vi har rundt oss til personlige møter, to og to eller flere – i møter som vi ellers uten å tenke over det avholder på det kjedelige møterommet, har fått ny aktualitet.

Å komme seg ut, holde avstand, få frisk luft og samtidig få tatt den praten man uansett skulle, passer perfekt inn i tida vår akkurat nå.

Det er nytte og folkehelse hånd i hånd. Ikke bare er det smittevernmessig riktig, men det kan lette veldig med en halvtime ute i sol og kulde på den litt knugende følelsen av å være innestengt og ikke få lov til noe av det vi ellers er vant til å gjøre.

Byens vel dro denne uka i gang en stafett der de verbalt gjennom lokalavisene skal framsnakke positive personer eller gjøremål i lokalsamfunnet. Løypekjørerne i Botnemarka var de første som ble snakket fram nå på torsdag, så får vi se hva mer en «Framsnakkestafett» kan bringe med seg videre av positivitet ettersom «pinnen» skifter eier.

«og det snakkes mer og mer om slitasjen»

Fra Helseminister Bent Høie har det i uker og måneder kommet mye med merkelappen begrensninger og restriksjoner på. Denne uka har han kommet med en skikkelig gladmelding til alle som bor på sykehjem, deres pårørende og venner.

Fra uka av er det lov å gi en klem!

Eller ikke helt, for det er fortsatt restriksjoner, men likevel. Sykehjemsbeboere som er vaksinert har ikke det samme behovet som oss andre til metersavstanden lenger, og de kan for sin egen del også trygt ha nærkontakt med besøkende som ikke er vaksinert.

LES Oppfordrer alle mellom 18-84 år til å registrere seg

Digitalt har kreativiteten blomstret med online treningsprogrammer, yoga og dans. Vennegjenger har tatt fredagspilsen fra skjerm, hele kor og korps har møttes på nett, men nå begynner vi å bli lei. Vi har klaget på at vaksineringen går sakte, men i takt med at flere får sitt første stikk, øker muligheten for lettelser.

Ta en rusletur imens, det klarner hodet.

Kommentarer til denne saken