Prosjektet vil gi etterlengtet liv i byen, men til hvilken pris?

NYTT BYROM: Tress Eiendom ønsker å realisere Bache-Gabrielsens plass ved smuget som vil oppstå mellom de to nye sentrumskvartalene i Holmestrand.

NYTT BYROM: Tress Eiendom ønsker å realisere Bache-Gabrielsens plass ved smuget som vil oppstå mellom de to nye sentrumskvartalene i Holmestrand. Foto:

DEL

2019 i revy – Jarlsberg-journalistene forteller:  Det finnes de som mener at byggesaker er tørre og kjedelige. Ingen sa det da prosjektleder Jon Tallberg i Tress Eiendom gikk ut i Jarlsberg og presenterte selskapets planer for Bache-kvartalet. Planene innebærer opp til 120 leiligheter i fem nybygg, på det meste ni etasjer høye – og det midt i sentrum.

Planene berører to tema som ofte er oppe når byutviklingen diskuteres: Hvorfor er det så stille i bygatene? Og hvor går grensa mellom byggeprosjekter som styrker byen og de som går så langt at det går på akkord med stedet vi kjenner og er glad i?

For det er liten tvil om at prosjektet vil gi grobunn for nye butikker og kafeer. De utflytende parkeringsplassene utenfor er vel heller ikke det de fleste forbinder med den gode byfølelsen. Samtidig innebærer planene å rive bindingsverkshuset fra 1800-tallet, 1700-tallshuset som tidligere huset Kreativ Fryd-butikken og – ikke minst – Biorama-gården.

Ikke rart at mange holmestrandinger – med den historieinteresserte Ap-politikeren Ingar Aas-Haug i spissen – rykket ut til forsvar for de gamle bygningene da grunnboringen på stedet tok til i sommer. Samtidig sto en annen stor Holmestrand-patriot, Arnstein Roch Øverland – som har bodd og jobbet i Biorama-gården i snart 30 år – fram og var positiv til at jugend-huset kunne vike for utviklingen.

Avisa har nok ikke skrevet sine siste spaltemetere om denne saken.

Artikkeltags