Nøtterøy/Holmestrand: De har sunget for Kongen, vunnet Komiprisen og opptrådt for utsolgte konserthus over hele landet. Nå i 2023 feirer Nordic Tenors 20 år, og det skal markeres gjennom året med jubileumskonserter rundt om i Norge.

Nå i mars har vokalgruppa gjort unna tidligvår-delen av turnéen med konserter i Nordland, Trøndelag og avrunding denne uka på Nøtterøy og Kolbotn. I september drar de ut på norske veier igjen, og da er det klart at Biorama i Holmestrand 13. september er ett av stoppestedene.

Høyt nivå

Jarlsberg var til stede på konserten i et godt fylt Nøtterøy kulturhus torsdag kveld, og for å si det slik: Blir det det samme som presenteres i Biorama til høsten, har holmestrandingene virkelig noe å se fram til å høre!

Jan-Tore Saltnes er nå eneste originalmedlem igjen i Nordic Tenors siden gjennombruddet. Men «gudfaren» har sørget for å få med seg nye vokalkolleger som holder det samme høye nivået både rent sangmessig og som sceneunderholdere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Som Saltnes, har Nils Georg Nilsen, som ble med i Nordic Tenors i januar 2021, og nykommer Espen Solsbak, som ble introdusert som nytt medlem i år, fabelaktig flotte stemmer. De tre trives tydeligvis også godt sammen på scenen, og er ikke redde for litt tøving og tulling og tørre vitser.

Humoren, mimikken, det verbale og visuelle, gjør at konserten er like mye et show, med mye publikumskontakt – og mye latter og applaus tilbake fra salen.

Gammelt og nytt

Men det musikalske er hele tiden det sentrale, og konserten i Nøtterøy kulturhus torsdag var en blanding av gamle kjenninger fra Nordic Tenors' 20-årige historie og nye sanger.

Blant de sistnevnte var «Jeg glemmer deg aldri», trioens versjon av Hellbillies-sangen «Eg gløymer deg aldri». Jan-Tore Saltnes' egen ballade «Veiviser» gjorde også inntrykk hos publikum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dét gjorde også Nils Georg Nilsens fabelaktige tolking av Leonard Cohens «Hallelujah», der han nærmest gjorde sangen til sin egen, samtidig som han tok vare på mange elementer fra Jeff Buckleys legendariske versjon.

Rocka pianist

Pianist Torgeir Koppang var også med på å løfte konsertstemningen oppunder taket. Ikke bare er han en eminent akkompagnatør (og innimellom vokalmedhjelper) til tenorene, han hadde også soloinnslag der han fikk vist ekstra hva han er god for.

Koppangs tolking av Tsjaikovskijs marsj fra balletten «Nøtteknekkeren», tok fort fart inn i rock'n'roll-verdenen og slik komposisjonen ble tolket som «Nut Rocker» av B. Bumble & The Stingers (og senere av blant andre Emerson, Lake & Palmer og New Jordal Swingers). Du verden, som det svingte!

Opera og Beatles

Gjennom den nesten halvannen time lange konserten presenterte Nordic Tenors mange høydepunkter og kjenninger, slik som Puccinis berømte operaarie «Nessum dorma» og «Gabriellas sång» fra den svenske filmen «Så som i himmelen».

Med blant annet en sprelsk versjon av Beatles' «Ticket to ride» og Bee Gees-kjenningen «Too much heaven» fikk trioen demonstrert både heftig rytmikk og strøkne vokalharmonier. I løpet av showet fikk publikum også servert versjoner av kjente folkemelodier og barnesanger som både var humoristiske og arrangementsmessig svært imponerende.

All grunn til å glede seg til tenorene og pianisten kommer til Holmestrand, altså!