(Vestviken 24)

Kun 224 av de 535.000 norske små og mellomstore bedriftene som får tilbud om gratis sikkerhetsopplæring i regi av myndighetene og flere andre samarbeidspartnere, takket i fjor ja.

– Dette er trist, både for bedriftenes egen del, men også for den generelle sikkerheten på nettet. Digital sikkerhet er viktig. Det må virksomhetene forstå før de selv blir rammet, sier administrerende direktør i Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS), Peggy Heie, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LES OGSÅ: Skuffet over digital satsing i skolen

Rammer hardt

Den digitale trusselen rammer hardt, og ifølge mørketallsundersøkelsen til Næringslivets Sikkerhetsråd er konsekvensen av digital sårbarhet i Bedrifts-Norge omfattende:

  • Over en fjerdedel av norske virksomheter har opplevd uønskede sikkerhetshendelser det siste året.
  • Minst én av fem virksomheter ble rammet av virus og skadevare.
  • Én av ti virksomheter rapporterte om uønskede sikkerhetshendelser som følge av virksomhetens ansatte.
  • 8 prosent ble rammet av såkalt sosial manipulering og forsøk på datainnbrudd.
  • Ifølge en undersøkelse fra fagforeningen NITO har 36 prosent av norske bedrifter med under 15 ansatte ikke noen retningslinjer for IKT-sikkerhet.

 

– Vår erfaring er at bedriftene ofte har en manglende forståelse for hvor ødeleggende et digitalt angrep eller en gjennomført svindel kan være, sier Heie.

USIKKER PÅ HVA DU SKAL STEMME? Ta ANBs velgerhjelp her!

I Nasjonal Sikkerhetsmyndighets risikorapport for 2017 uttrykkes det bekymring for en økende trend med cyberangrep mot mindre norske bedrifter.

– Det er først når datasystemene ligger nede eller data er tapt, at de starter opplæring og får det nødvendige sikkerhetsfokuset. Bruk tid på dette i forkant for å unngå potensielt store økonomiske tap, sier hun.

Nasjonal dugnad

Den nasjonale sikkerhetsmåneden starter i oktober. Da møtes myndigheter og private aktører over hele Europa for å demme opp mot den stadig økende digitale trusselen.

Ifølge Heie er det nettopp dugnad og fokus på sikkerhet i alle norske virksomheter som kan gjøre Norge mindre attraktive for cyberkriminalitet.

– Internett er summen av alle som er koblet opp. Finner de kriminelle en svak link inn, kan denne utnyttes til å såre mange andre, mener hun. (ANB)