Hvor fra og hvordan skal nye, entusiastiske og engasjerte unge bli motiverte til å stille til valg, stille seg på en lokalpolitisk liste, ville ta politiske verv og gå i front for det man brenner for, etter det famøse møtet i kommunestyret mandag kveld?

Det var vanskelig nok fra før.

Hvordan rekrutteringsevnen i partiene, og iveren hos de potensielle nå blir påvirket er ikke godt å spå, men et manglende samarbeidsklima mer avkledd enn dette, slik et allerede dårlig samarbeidsklima mellom partier og enkeltpolitikere ble forsterket etter mandagens møte, er det knapt mulig å tenke seg.

Forberedelsene og regien var ikke den beste, og gjennomføringen var katastrofal. Hva ettervirkningene blir får tiden vise, men det er vanskelig å tro at sårene kan leges og at det vil kunne gro et konstruktivt politisk klima i det året som gjenstår av valgperioden.

Bruduljen, og den åpenbare manglende samarbeidsviljen mandag vil ligge i bakhodet ved hver en vanskelig sak framover. Og vi vet at det ikke vil mangle på vanskelige saker. Det kommende budsjettet er en av dem, der det blant annet varsles økte utgifter i eiendomsskatt for innbyggerne de kommende årene.

«hvorfor skal noen ville seg så vondt»

I den viktige tiden, fra nå til valgkampen begynner for alvor, skal det rekrutteres nye for kommende periode. Vi vet allerede at mange sentrale i lokalpolitikken gir seg. Det trengs mange, men det er betimelig å spørre hvordan det i det hele tatt skal bli mulig å overtale eller overbevise noen om at et politisk engasjement er en artig og lærerik hobby.

LES Unge politikere i Holmestrand: – Noen fortsetter, andre takker for seg

Det neste spørsmålet er om unge entusiastiske og håpefulle samfunnsengasjerte vil seg så vondt som å si ja til å få hodet hugget av i meningsbrytninger med andre som mener noe annet.

Det har vært mange skudd fra hofta i de snart første tre årene i ny kommune, men også noen skudd i foten. En ting er å skyte i sin egen fot, det kan være både pinlig og vondt, men med et slikt drama som vi på tilhørerplass ble vitne til denne uka, så er ikke skyttergravpolitikk en gang et dekkende ord. Dette ble helt Wild West, uten at vi mistenker at det i nærheten var tenkt at det skulle bli så ille.

Det ene tok det andre, og gjerne i verste mening, slik det ofte har blitt i den lokalpolitiske hverdagen.

Nå ser også terrenget i det politiske kartet helt annerledes ut.

Posisjonen har blitt til opposisjon, noe vi så allerede ved budsjettbehandlingen i fjor. Hva vil det ha å si for vedtakene framover, og hvordan blir det for posisjonen å drive valgkamp i opposisjon?

LES Reguleringsutvalget har talt: – Foreløpig blir det ingen ny byggeaktivitet på Langøya