Det har aldri vært populært å ha en sladrehank i gjengen. Nå kan det bokstavelig talt være helseskadelig å være en snitcher. «Er du snitch, er du ferdig» het en tittel på et foredrag.

Ungdommer kan være nådeløse mot hverandre på sosiale medier og i gjengen ute. Og direkte hensynsløse kan de være, de som allerede har pushet grensene ved å ta i bruk trusler og vold.

LES Fritidsklubbene må klare seg med «smuler»: – Alt handler om penger

En som får stemplet snitch risikerer mobbing, trusler, utestengelse, hatefulle meldinger og direkte fysisk vold.

Vi har akkurat sett innspurten i den svenske valgkampen, som i hovedsak har handlet om ungdomsvold, kriminalitet og innvandring. Den blå siden trakk det lengste strået nettopp med det som var hovedbudskap til velgerne, å gjøre noe med en situasjon utenfor kontroll.

Eksemplene som har kommet fram i offentligheten er også mange her hjemme, ikke langt fra Holmestrand. I Oslo har det i sommer og høst vært en rekke kniv- og voldsepisoder med unge mennesker. I våre nabobyer har det også vært hendelser som vekker bekymring.

Det ville vært naivt å tro at Holmestrand er en uskyldsren flekk på kartet. Nei, slik er det ikke.

Og noe har blitt tatt tak ifra politiets side, som episoden hvor kniv var innblandet i Hagemann i fjor. Men mye av det som skjer ute går under radaren, og situasjoner pyntes på uten at involverte vil si hva som egentlig skjedde av redsel for å bli en snitch. Nå går også politiet i Sør-Øst ut med en video på sine Facebooksider om vold og bilde- og filmdeling blant ungdommer. De ber foreldrene om å være på vakt.

Jarlsberg kommuniserer med flere bekymrede foresatte som gjerne skulle snakket friere, men ungdommene i huset er forståelig nok redde for represalier. Som også de voksne er.

LES Jakub (17): Eneste hane i kurven av nye lærlinger

Ingen vil være en snitcher, forståelig nok, med de konsekvensene det kan innebære.

Det finnes miljøer eller enkeltpersoner som gjør det utrygt, eller skaper følelse av utrygghet blant lokale ungdommer. Uten å navngi verken steder, enkeltpersoner eller å datofeste når ting har skjedd, er det greit å vite at ting skjer, slik det alltid har gjort. Og at de vi snakker om er under 18 år. Foreldre skal ikke vite alt de unge gjør, men det går en grense, og det er greit å følge litt ekstra godt med poden, enten festen eller samlingen skjer i Holmestrand, Sande, Horten eller Tønsberg.

Det skjer når ungdommer oppsøker fester hvor de ikke er invitert, og med det for øyet å skape dårlig stemning.

Vi hører om redsel, frykt og hendelser som det blir holdt tett om, for en snitch vil ingen utsette seg for å være.

LES Christian Radich: – En måneds seileventyr for å bøte på utenforskap