Gå til sidens hovedinnhold

Influensaen herjer i byen

Fuglene dør brått, og det har opprørt og rørt mange. Det er fugleinfluensa som smittet svaner og ender.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som fryktet, da plutselig svaner, ender og ærfugl døde i hopetall i og rundt byen, så var det fuglenes korona som har slått ned blant bestanden i Holmestrand. Det ble bekreftet fredag kveld av Mattilsynet.

Viruset er naturlig og finnes i mange varianter blant fugler, men andre,- måke- og vadefugler skal være spesielt utsatt. Uansett tragisk for både svanefamilien ved hotellet og de individene som allerede er rammet og er døde, men viruset kan også være svært alvorlig for tamfugl.

LES Flere fugler blir syke i Holmestrand - kjemper mot spasmene

Derfor er det inntil videre innført portforbud for disse.

Både Folkehelseinstituttet og Mattilsynet advarer mot å ha nærkontakt med fugler. Det har i noen tilfeller skjedd at mennesker har blitt smittet. FHI skriver at det finnes to typer virus, lavpatogen og høypatogen, den siste med hundre prosent dødelig utgang. Det vil si den formen som har rammet Holmestrand.

Selv om smitte til mennesker er sjeldent, er det ingen grunn til å være nærgående med fugl i Holmestrand den nærmeste tiden. Det oppfordres også til å bruke hansker og ansiktsmaske dersom man må fjerne en eller flere døde fugler.

Det er ille at fugleinfluensa har slått til i Holmestrand, men det var på den andre siden greit å få fastslått at spekulasjonene om at mennesker hadde stått bak avliving av fugler var grunnløse.

Men obs-obs, ikke mat fuglene i den nærmeste framtid, hold god avstand i stedet.

LES Fugledød på Dulpen i helgen - alle svaneungene er døde

Kommentarer til denne saken