Sesongens influensa har rammet hardt

ATSJO!: Denne sesongen har influensaen rammet hardt.

ATSJO!: Denne sesongen har influensaen rammet hardt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Rundt 3.000 personer har blitt lagt inn på sykehus med influensa.

DEL

(Tønsbergs Blad) Årets influensa, H3N2, har slått ut store deler av befolkningen, og ført til rundt 3.000 sykehusinnleggelser i landet skriver tv2.no.

– Vi har hatt flere pasienter og også sett flere alvorlige tilfeller og flere komplikasjoner til influensa enn det vi ser i en vanlig sesong. Vi må i alle fall flere år tilbake før vi kan finne en sesong som har rammet oss så kraftig som denne, forteller overlege i infeksjonsmedisin ved akuttmedisinsk avdeling ved OUS Arne Broch Brantsæter til TV2.

Folkehelseinstituttet har overvåkingstall som viser at de som har blitt innlagt med alvorlig influensa i hovedsak er eldre personer.

Har testet 59.133 prøver

Overlegen ved UOS som TV2 har snakket med, forklarer årets mange sykdomstilfeller med at det er immuniteten mot det aktuelle viruset som sirkulerer som nå er dårligere.

Hittil i sesongen er det testet 59.133 prøver på landsbasis. Det er påvist 8.351 influensa A-virus og 322 influensa B-virus.

Les også: Derfor blir menn sykere enn kvinner

Vaksine beskytter litt

Mange har benyttet seg av influensavaksinen denne sesongen, men effekten vil variere fra person til person, og det er også verdt å merke seg at vaksinen ikke gir fullgod beskyttelse for alle.

Les også: Flere i risikogruppene tar influensavaksine

I Sverige har man rapportert at effekten av vaksinen denne sesongen ser ut til å være lavere enn først antatt, opplyser Folkehelseinstituttet.

Det positive er at dersom man har tatt vaksinene så er det grunn til å tro at sykdommen forløper mildere enn uten vaksinen.

Slik holder du deg best frisk

Dette er legens råd for at du skal holde deg frisk og unngå influensa og andre typiske vintersykdommer:
■ Hold deg varm og tørr
■ Sørg for nok hvile/søvn

■ Drikk rikelig med vann
■ VASK HENDER - OFTE!

Håndvasktips: God, gammeldags håndvask med såpe og vann er bedre enn antibakteriell håndsprit, særlig om du vil forebygge omgangssyke.
■ Vaksine: Alle som har sykdom eller tilstander som gjør at en influensasykdom kan gjøre dem alvorlig syke, bør snarest ta influensavaksine.

Kilde: Dagfinn Skaare, overlege ved mikrobiologisk avdeling, Sykehuset i Vestfold

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken