At kriminelle prøver å lure penger ut av deg er ikke noe nytt. Faktisk har Tietoevry hittil i 2022 stoppet over 1 million transaksjoner knyttet til useriøse aktører som selger falske og ulovlige varer til en verdi av over 400 millioner kroner.

Ofte er det organiserte kriminelle nettverk som står bak. Som forbruker vet man dermed ikke hvor pengene ender opp og de kan i verste fall gå med til terrorfinansiering.

På bakgrunn av disse tallene, er det ikke uten grunn at en fersk undersøkelse gjennomført av Kantar viser at 4 av 10 nordmenn er redde for å bli svindlet på nett.

Vi ser at de kriminelle stadig finner nye måter å lure til seg informasjon på. For eksempel er falske nettsider med svært gunstige tilbud i vinden. Tidligere kunne man lettere avsløre falske nettsted fordi de ofte var preget av dårlig og usammenhengende språk, men nå opplever vi at det kan være vanskeligere å skille mellom en troverdig og falsk nettbutikk.

Det florerer av gode tilbud og ofte kan det være vanskelig å skille mellom de useriøse og seriøse aktørene. Det som gjerne er en utfordring med Black Week og julehandelen, er at veldig mange nettbutikker har gode tilbud. Vi vet også at mange av disse useriøse nettbutikkene kan være knyttet til kompromittering av bankkortinformasjon, noe som gjør forbrukere sårbare for ytterligere svindel i etterkant.

Dersom et tilbud ser for godt ut til å være sant, er det ofte det.

Hvis du vurderer å handle på en nettside som du ikke har handlet på før, bør du sjekke om den er trygg. Søk på internett for å sjekke andres erfaringer med nettbutikken. Seriøse nettbutikker har lovpålagt informasjon lett tilgjengelig, som for eksempel adresse, e-post og organisasjonsnummer.

I tillegg er det verdt å se nøye på hvilke betalingsløsninger det tilbys på nettsiden.

Troverdige nettsider skal ha en betalingsløsning med 3D-Secure. Vi anbefaler også at du alltid betaler med kredittkort på internett.

Vi forstår at det kan være vanskelig å identifisere de useriøse aktørene siden både de seriøse og useriøse nettbutikkene har gode tilbud. Vi håper derfor du tar forholdsregler før du kjøper gaver til dine nærmeste.