Ikke bare én eldrebølge

Artikkelen er over 1 år gammel

Skal eldre kunne surfe på sin egen bølge de neste årene, er det mye god jobb som skal gjøres av de folkevalgte.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er en hyggelig nyhet at vi stadig kan vente oss å leve lenger, men forventet lang levetid gir også innsig av mørke skyer på himmelen for politikere og administrasjon, som skal rigge framtidens helse- og omsorgstilbud praktisk, økonomisk og ikke minst kvalitetsmessig.

Hørt om eldrebølgen har vi gjort lenge, men den som kommer de nærmeste årene er stor, og den kommer i flere bølger. Derfor kommer dette til å bli en krevende øvelse.

De fleste mellom 80 og 90 år bor i dag hjemme, og det er ingen grunn til å tro at ønsket om å bo lengst mulig hjemme kommer til å endre seg.

Institusjonsplasser i ulike kategorier må vi likevel ha, samtidig er det naturlig å forholde seg til at de færreste drømmer om å bo på sykehjem. Alle vil i utgangspunktet gjøre mye for å utsette institusjonsopphold i det aller lengste.

LES Slik ble utvalgene fordelt – se hvem som fikk plass

«87 er et tall å merke seg for framtiden»

I tallene til Statistisk sentralbyrå (SSB), kan vi se at 87 er et tall å merke seg for framtiden. 87 prosent av nordmenn over 80 år bor fortsatt i egen bolig, viste SSB til i sommer. Tallene viser også at det er i aldersgruppen mellom 80 og 90 år, at den største befolkningsøkningen vil komme. 87 prosent vil denne aldersgruppen øke med i de neste ti årene dersom beregningen fra byrået stemmer. For Holmestrand kommune betyr det at veksten blir på 736 personer mellom 80 og 90 år det neste tiåret.

Det kan bli en formidabel utfordring.

Kommunene står nå, etter valget i september, foran å vedta sitt første årsbudsjett – og økonomiplan for de neste årene, med til dels nye politikere.

Politikere som skal være med å meisle ut framtidens helsetilbud for innbyggerne.

Færder kommune, ved rådmann Toril Eeg, har denne uken gått ut og sagt at kommunen litt sør for oss må styrke helsesektoren med 11,6 årsverk, årsverk som skal fordeles mellom hjemmetjeneste, omsorgsboliger, dagsentertilbud og sykehjem. Begrunnelsen ligger i de demografiske endringene, samt økte krav og oppgaver til kommunen. Hun snakker også for en betydelig effektivisering, gjennom blant annet økt digitalisering. Eeg har sett det samme som kommunedirektør Hans Erik Utne i Holmestrand påpeker i utkastet til økonomiplan for 2019–2023. Antallet eldre vokser langt mer enn de yngre aldersgruppene. Og de vokser fort.

LES Hans (68) tok ikke et nei for et nei. Det reddet synet hans: – Gir du opp, så har du tapt

Og det er ikke bare de mellom 80 og 90 år som trenger helsehjelp.

Økningen i gruppen mellom folkepensjonsalderen 67 år og 80 år er forventet å øke med 582 personer innen 2030. Totalt skal befolkningen i Holmestrand øke med drøyt 3.500 personer på ti år.

Det setter et stort press på tjenestene og økonomien.

LES Det er sjuende høsten Claudia sitter her


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.