Med flere klare gullkandidater fra Norge og andre land på sidelinjen med koronasmitte eller karantene er rammene allerede litt ødelagt.

Smittefrafallene topper et OL med folketomme idrettsarenaer og haller, funksjonærer i månedrakter, roboter som serverer mat og drikke, og verdens strengeste testregime nærmest fra time til time gjennom døgnet. Beijing ønsker verden velkommen til en åpningsseremoni hvor frykten for smitte overgår gleden over å vise at man er uttatt til å representere sine lands farger i fredelig kappestrid med resten av verden. Sverige har sagt at de stiller med omlag halvparten av sine 116 utøvere til åpningsseremonien.

Hvor artig kan egentlig den idrettslige utfoldelsen innenfor slike rammer?

Hvis vi legger til en varslet kraftig vind og ekstrem kulde, så blir OL-øvelsene i Kina noe helt annet enn det vi har sett før. Veldig mange av oss husker folkehavet, folkelivet og det positive publikumskaoset på Lillehammer i 1994. Riktignok var det streng kulde der også, men en blå himmel og ekte norsk vinter skapte "the best Olympic Winter Games ever", som IOC-president Juan Antonio Samaranch sa i sin avslutningstale før OL-ilden ble slukket. På Lillehammer tok Norge ti gullmedaljer, elleve sølv- og fem bronsemedaljer.

– I Kina er det å ta gull bare det å unngå å bli smittet fram til første skiskytterøvelse starter, sa Vetle Sjåstad Christiansen her om dagen.

Oppe i høyden, i den isende vinden og kulda, i byen Zhangjiakou, skal skiøvelsene foregå. Også her går funksjonærene rundt i fullt smittevernutstyr, som om de skulle jobbet på intensiven. Publikum finnes ikke, men for oss seere kan det minne mer om en science fiction-film, enn en idrettskonkurranse der det skal deles ut medaljer i et tresifret antall øvelser de neste par ukene.

For utøverne har det vært meget spesielle forberedelser, oppladning og ankomst. De neste 14 dagene skal de en etter en ut av boksen sin, gjøre sin øvelse og inn i boksen igjen, helst uten noe kontakt med andre.

Riktignok var Japan-OL i Tokyo i fjor også lukket. I Beijing er det hermetisk lukket.

Hva vi historisk vil sitte igjen med av minner etter Kina-OL i 2022 er et godt spørsmål, men det skal virkelig skje fantastiske idrettslige prestasjoner hvis det er Beijing-OL vi skal minnes om noen år. Fra "best ever" på Lillehammer, til "most closed" i Beijing.

Og fy fy til den som våger å si noe kritikkverdig om regimet eller om menneskerettigheter. Også her er det best å være lukket. Døren er sannsynligvis også lukket for et av Norges største gullhåp. Kombinertløper Jarl Magnus Riiber opplever nå marerittet som alle frykter de neste dagene.

Velkommen til de 24. olympiske vinterleker.