Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det nærmer seg deadline day for nok et solid hopp i matfatet.
Prisene på det vi skal leve av skal opp - nå igjen. Helt nødvendig, mener de ulike leddene i matvarekjeden, mens stadig flere tviler på om det faktisk er nødvendig å ta så mye for det folk skal ha på bordet.
Næringsministeren er på banen, men om han får spille eller må sitte på sidelinjen å se på er et godt spørsmål. Jan Kristian Vestre lot seg i hvert fall ikke lure til å ta en Vedum da Nettavisen nylig spurte han om hva som er toppnivået på matpriser folk kan tåle.
Trygve Slagsvold Vedum bommet som kjent grovt da han før valget uttalte at folks lommebok ikke tåler en pumpepris på over 17 kroner literen. Og alle vet jo hvordan det gikk.
LES Vi kjøpte langt mindre på polet i fjor – sjekk hva det særlig var nedgang på i Holmestrand og Sande
– Prisøkningen på matvarer må ikke bli høyere enn absolutt nødvendig, sa Vestre kryptisk, vel vitende om at regjeringen egentlig ikke har noe de skal ha sagt om saken.
Høflige anmodninger til matvarekjedene om ikke å sette opp prisene enda mer, er omtrent så langt de kan gå. Vestre slo som ventet inn åpne dører, for om ei uke går prisene opp igjen, denne gangen anslagsvis rundt ti prosent, og da hjelper det lite at Rema og Kiwi prøver å innbille oss at de kutter eller presser priser.
Det holder ikke med kampanjer der Pepsi Max og tamponger er å få til halv pris når en slunken bærepose med nødvendige matvarer tømmer lommeboka. Det hjelper heller ikke på humøret at kjøttbransjen varsler at prisen på kjøtt kanskje må opp 20 prosent, og at det skal skyldes den hersens strømprisen. Da vil vel fisken følge etter.
«Vestre slo som ventet bare inn åpne dører»
Det er ikke måte på. Sammen med rentene som ikke er ferdig med å stige, skyhøye kommunale avgifter, som Jarlsberg for øvrig ikke har fått tall på ennå fra kommunen, en høyere eiendomsskatt og et lavere bunnfradrag. Blir det i det hele tatt noe igjen i lommeboka?
Nei, er dessverre svaret for mange, for den er ganske så tømt fra før. Litt ironisk tenkt kan det kanskje bli mer mat til overs i butikkene hvis vi handler mindre, for nå trengs også det. Matkøene til Matsentralen, Matkurven og hos andre frivillige, vil garantert bli lengre.
LES 20 på dugnad: Pakket julekos og mat til 120 familier
Alt dette mens Equinor betaler ut ni kroner per aksje i utbytte for tredje kvartal, noe som gir 19,2 milliarder kroner i utbytte til staten, fire milliarder mer enn kvartalet før.
Det er de høye olje- og gassprisene som bidrar til de svimlende summene. Etter det E24 skriver så ble det rekordhøye inntekter fra naturgass, olje og fisk, som ga Norge et handelsoverskudd på 1.574 milliarder i 2022. Tre ganger så høyt som i 2021, viser tallene fra SSB.
Det er godt at noen har velfylt lommebok, selv om det er av samme årsak som andre sliter med en tom en.
LES Paul Gregersen (Sp) ba om å få være «nisse» også etter jul