Julenissen har så tidlig foreløpig ikke funnet fram verken rød drakt, langt skjegg, striesekken eller reinsdyr, men nøyer seg med dress, slips, blanke sko og en tjukk dokumentmappe. Full av gaver, eller mest forventninger.

Årets nisse heter Trygve Slagsvold Vedum, og som førstegangsnisse hadde han litt av hvert med seg til gavebordet, noe til nesten alle, enten du har vært snill eller ikke. Men sjelden har tidlig-nissen med seg nok til å utløse store jubelrop eller klappsalver. Til nød, kanskje litt spredt applaus.

Ønskelista har som vanlig vært lang. Noen ønsker mye, andre mindre, men alltid er ønskene langt flere enn det som får plass i dokumentmappa. Pakkene er også smertelig mindre enn det de aller fleste håper på.

«nisse med noe til alle, snill eller ikke»

Ikke uventet var det også denne gangen relativt mye misnøye med tidliggavene. Ikke alle vil heller ha gaven de har fått. Og særlig for de som sitter igjen uten noe å pakke opp er skuffelsen stor. Da det var tomt under treet var det ingen gave i år til minstepensjonistene. Trøsten får være at opposisjonen kommer med byttelapper om noen uker. Det er fortsatt håp om å bli sett og hørt.

I år har nissen vært hyggelig mot Holmestrand. En økning i de frie midlene på 71,6 millioner kroner tilsvarer en økning på 4,5 prosent. Prosentvis den største økningen i Vestfold. Det gir klapp på skulderen og håp om at det holder helt fram til endelig budsjettvedtak.

LES Øker de frie midlene til kommunene: 71,6 millioner mer til Holmestrand

Vedum delte etter eget utsagn ut trygghet til familiene. Men hvis julepresangen til vanlige folk fra ministeren er trygghet, hvorfor er det da utrygghet veldig mange går og føler på?

Motpartens tallknusere hevder at 800.000 familier totalt sett får mer skatt, ikke mindre som lovet, når alle avgiftsøkninger er tatt med, ikke bare skatteletten. Og hvem tror på en arbeidsgiveravgift som skal økes bare midlertidig. Midlertidigheter i skatte- og avgiftsøkninger glir som oftest over i varighet, selvfølgelig med gode begrunnelser for hvorfor det måtte bli slik. Torsdagens gavedryss blidgjorde heller ikke elbilforkjemperne.

– Regjeringen kjører på diesel, blir det hevdet fra elbilforeningen, som kan bokføre forslag som gjør det langt dyrere neste år å være miljøvennlig i trafikken.

Kanskje den beste gaven når jula for alvor nærmer seg, er å gi familiene mulighet til varme på barnerommene og mat i kjøleskapet, det vil si hvis man har råd til å handle og beholde kontakten i støpselet.

Kald ribbe kan være godt det også, men det er først etter at den har vært stekt.

LES Frivilligsentralen i Hof + BUA? – Det blir en budsjettsak