Det er et stort paradoks at spisegjester rundt om i land vi gjerne besøker må vise koronasertifikat for å slippe inn på restauranter, mens uvaksinerte helsearbeidere og sykepleiere uten hindring kan gå tett på pasienter på norske sykehjem i daglig pleie.

Hvor ble det av å prioritere hensynet til liv og helse?

Folkehelseinstituttet (FHI) rapporterte 28 covid-19 assosierte dødsfall i uke 44 etter 16 dødsfall i uke 43. Smitten stiger faretruende i flere norske byer, innleggelsene øker og setter sykehusene under press igjen. Det er nå registrert 947 døde, en av de siste ved Brevik sykehjem, der det er mange smittede, også en ansatt som ikke er vaksinert.

LES Regjeringen vil tilby tredje vaksinedose til alle over 18 år

Samtidig slår flere sykehus alarm. Sengepostene er fulle, og ved sykehuset i Østfold, på Kalnes, kan VG fortelle at oppsigelsene begynner å komme. Mange ansatte orker ikke en ny runde. 13 oppsigelser på to måneder, et stigende sykefravær og færre ressurser enn ved forrige koronabølge sliter kraftig.

En ny krise er under oppseiling, men vi kan ikke spørre ansatte i helsetjenesten om de er vaksinert, kun oppfordre til at de som ikke har vaksinert seg gjør det.

– Vi snakker om risikoutsatte og eldre, hvor er snakk om liv og død. Og ha uvaksinert helsehjelp til å pleie disse. Det synes jeg rett og slett er en gambling med livet deres, sa eldreombud Bente Lund Jacobsen i Debatten på NRK sist tirsdag kveld. Samtidig ble det meldt at 422 ansatte på sykehjem i Oslo er uvaksinerte. Noe som utgjør omtrent fem prosent.

LES Nå blir de korona-frivillige hyllet: – De har vist en formidabel innsats!

Vi kan bare spørre oss om hvor mange det kan være i egen kommune, som jobber tett på pasienter uten å være vaksinert. Vi vet ikke, det vet heller ikke arbeidsgiver, dersom ikke de det gjelder har fortalt det selv.

«Vi vet ikke hvis de ikke har fortalt det selv»

vaksinering i Norge er frivillig. Det vil si at det er en privatsak, som beskyttes godt av personvernet. Det foreligger heller ikke lovregler som gir arbeidsgiver rett til å pålegge ansatte å ta koronavaksinen.

Dersom helsearbeidere, lærere eller barnehageansatte av ulike årsaker ikke kan eller ønsker å la seg vaksinere må det aksepteres av arbeidsgiver. Samtidig er arbeidsgiver forpliktet til å sørge for et forsvarlig arbeidsmiljø. For eksempel finnes en forskrift som pålegger arbeidsgiver å tilby vaksinering av arbeidstakere som kan bli eksponert for biologiske faktorer, som det heter. Men et pålegg er altså ikke aktuelt.

Det blir dermed et spørsmål om et inngrep i den ansattes personlige helse og integritet skal gå foran å sikre sårbare, syke og gamle, at de ikke unødig blir utsatt for smitte og i verste fall død.

Svaret er ikke gitt, selv om vi vet at enda flere kommer til å dø i pandemien.

LESHåkon (82) har gått med bøsse 40 ganger