Gå til sidens hovedinnhold

– Husk de gule lappene

Nok en gang skaper brannvann, uteområde og inventar problemer i regnestykket.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi skal ikke fra lokalavisen påstå at høsten blir mørkere enn vanlig for Holmestrands politikere, men det blir definitivt en vanskeligere høst enn på mange år. Krise i fjor? Ja. Krise i år? Å ja!

LES Svein gjorde et røverkjøp – nå står kundene i kø for å leie plass i fengselet

Det er en særlig dårlig start å begynne en budsjettprosess mot desember med at det blir kjent lenge før tallknusing og prioriteringer skal foregå, at kommunen ikke kommer unna å ta opp et lån for å kjøpe grunnen der den gamle fylkesveien gikk i Sande. 47,4 millioner kroner koster det å overta avklassifisert veigrunn fra fylket.

Dyre kvadratmeter, og garantert en pott med penger som mange små og store prosjekter i kommunen kunne trengt til noe helt annet.

Det hjelper heller ikke at Helse og velferd kan rapportere om et overforbruk på 34 millioner kroner etter halvgått år. For oppvekst ser det noe bedre ut, men mellom åtte og ni millioner kroner på minussiden, svir også godt derfra. På pluss-siden er det blant annet finansavkastningene som nok en gang kan redde stumpene. Tallene står å lese i 2. kvartalsrapport, som kommunestyret skal vedta onsdag 22. september, bare en uke før 3. kvartal er over. Med den utviklingen vi har sett gjennom året er det neppe noen grunn til å glede seg vilt til neste rapportering heller.

«neppe noen grunn til å< glede seg vilt»

Og Til planleggingen av de neste store prosjektene som skal bygges i Holmestrand, må noen huske å ta med seg de gule lappene. På tre av disse bør det stå brannvann, uteområde og inventar i rødt, og med utropstegn!

LES Mistel Park klart for innflytting: – Her vil det bli helt fantastisk å bo

Etter kraftige påplussinger underveis ved flerbrukshuset i Hof, har det sannelig også blitt det ved det såkalte formålsbygget, det vil si barnehage og hall på Gullhaug.

Det er dårlige nyheter å gå inn i en budsjetthøst med at det er brukt mer penger enn man hadde tenkt i Hof. Enda dårligere nytt er det at den reduksjonen på Gullhaugprosjektet, som politikerne vedtok i desember på 30 millioner kroner, har med nettopp påplussinger av inventar, uteområde og brannvann – og prisstigning, blitt beregnet til 32 millioner kroner.

To millioner mer enn det som skulle skjæres ned. Tilbake til start med en stipulert sluttsum nær 140 millioner kroner – som det nå er utrolig vanskelig å finne penger til.

Andre galopperende utgifter vises det også til som betalt spisepause og annet, som må dekkes av pengebingen, det vil si fondsmidlene.

Men med millioner i minus litt herfra og litt derfra, så blir marginene stadig mindre også i den potten.

Det vil trolig ikke overraske noen om det i desember er nødt til å bli en økning av eiendomsskattepromillen for i det hele tatt å ha en sjanse til å komme litt ovenpå igjen i 2022.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.