Bombegruppa tilkalt etter funn av mistenkelig gjenstand – viste seg å være rytmeboks

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Horten Torg ble avsperret for publikum og politiets bombegruppe rykket ut etter funn av en mistenkelig gjenstand onsdag formiddag. Etter tre timer kunne bombegruppa konstatere at gjenstanden var ufarlig.

DEL

(Gjengangeren) Sperringene ble ved 14-tiden opphevet etter at torget hadde vært stengt i flere timer fram til bombegruppa fikk identifisert en mistenkelig gjenstand.

Gjenstanden, en hjemmelaget rytmeboks, ble laget av en nabo. Han er avhørt og forklarte at han lagde det som et supplement til kommunens xylofonanlegg. Han beklaget det hele, opplyser politiet.

Krimsjef Jan Frode Johannessen ved Horten politistasjon forteller at rytmeboksen var laget av en boks i aluminium.

SKAPTE BOMBEFRYKT: Denne gjenstanden, en hjemmelaget rytmeboks, var det som forårsaket full alarm på Torget i Horten.

SKAPTE BOMBEFRYKT: Denne gjenstanden, en hjemmelaget rytmeboks, var det som forårsaket full alarm på Torget i Horten. Foto:

Festet med wire

– Den var fylt med tørket mais og bønner og hadde plast rundt seg. Den var festet med en tynn stålwire til de andre instrumentene for at den ikke skulle bli borte, forteller Johannesen før politiet gjorde bildet av boksen tilgjengelig.

Mannen i 30-årene er lei for at rytmeboksen hans skremte folk.

– Han så i ettertid at det kunne misforstås, og var lei for at han ikke hadde sagt ifra til kommunen på forhånd, sier Johannessen.

Politiet har forståelse for at folk er ekstra årvåkne nå, men synes det er viktig å informere godt om at gjenstanden var helt ufarlig og at «bombeaksjonen» var basert på en misforståelse.

– Han syntes det manglet denne typen lyd ved kommunens xylofon, forteller krimsjefen.

LES OGSÅ: Plages av støy fra musikkinstrumentene

Slik utviklet hendelsen seg

Det lød flere smell i Horten klokka 12.00, men disse hadde ikke noe å gjøre med det mistenkelige funnet. Dette skal kun ha vært salutt fra Karljohansvern.

Klokken 13.40 gikk en betjent i politiets bombegruppe inn til pakken for å undersøke den nærmere. Da hadde presse og andre fått beskjed om å trekke enda lenger unna. Reporter Trude Brænne Larssen forteller at hun nå står ved Kroa, omtrent 300–400 meter fra stedet der den mistenkelige gjenstanden ligger.

– Nå ser jeg at betjenten løfter i gjenstanden med en klype, forteller hun.

Klokken 14.04 informerte Vestfold-politiet om at bombegruppa har undersøkt gjenstanden, og konstatert at den var ufarlig.

«Sperringene opprettholdes inntil objektet er borte fra stedet», het det fra politiets operasjonssentral.

Åtte minutter senere ble sperringene hevet og Torget var igjen åpent for fri ferdsel.

Mistenkelig pose

Alle nødetatene rykket ut til Horten Torg, etter at det onsdag formiddag ble funnet en gjenstand som anses som mistenkelig.

Det melder Vestfold-politiet.

Kilder på stedet forteller til reporter Trude Brænne Larssen at det skal være innholdet i en plastpose som anses som så mistenkelig at de drastiske tiltakene er innført.

UNDERSØKER: Bombegruppa er på plass ved Horten Torg, og innleder undersøkelsene av den mistenkelige pakken.

UNDERSØKER: Bombegruppa er på plass ved Horten Torg, og innleder undersøkelsene av den mistenkelige pakken. Foto:Det bekrefter politiets innsatsleder Line Andresen Olstad.

– Det er funnet en gjenstand som vi er usikre på og derfor er torget evakuert. Bombegruppa er varslet, forteller hun.

(Saken fortsetter under bildet).

INGEN UNNTAK: Ingen slipper inn på Horten Torg før politiets bombegruppe har vurdert den mistenkelige gjenstanden som er funnet der, heller ikke for å hente parkerte biler.

INGEN UNNTAK: Ingen slipper inn på Horten Torg før politiets bombegruppe har vurdert den mistenkelige gjenstanden som er funnet der, heller ikke for å hente parkerte biler. Foto:

I første omgang skal politiet foreta en vurdering av gjenstanden før det eventuelt blir iverksatt ytterligere tiltak.

Politiet anser risikoen som så stor at ingen slipper inn på Torget, ei heller for å hente biler som er parkert der. Kunder som er inne i butikkene får kun forlate butikkene med politieskorte.

Politiets bombegruppe er utkalt, og er klokken 12.55 på plass for å kontrollere gjenstanden.

Inntil videre har politiet opprettet åstedsbase i lokalene til A-Cut frisør ved Torget. Frisørsalongen ønsker ikke å kommentere situasjonen.

Klokken 11.43 melder politiet at situasjonen på Torget ikke blir endret inntil bombegruppa er på plass. Først da kan det bli aktuelt å lette på restriksjonene.

Klokken 12.53 opplyser politiet at en person har meldt seg og erkjent at han hadde lagt pakken på Torget. Politiet vurderer det slik at vedkommende har gitt et så pass uklart motiv for gjerningen at bombegruppa likevel skal ta seg til stedet og gjøre sine vurderinger av pakken.

SPERRER: Horten Torg er avsperret etter funn av mistenkelig gjenstand. Politiets bombegruppe er på vei.

SPERRER: Horten Torg er avsperret etter funn av mistenkelig gjenstand. Politiets bombegruppe er på vei. Foto:

SPERRER: Brannvesenet har satt opp biler for å sperre adkomsten til Horten Torg.

SPERRER: Brannvesenet har satt opp biler for å sperre adkomsten til Horten Torg. Foto:

Artikkeltags